Spremite najvažnije jelo za Zadušnice: Recept za koljivo sa Svete Gore

Monasi sa Svete Gore vekovima čuvaju posebne recepte za pripremu koljiva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Sveta Gora
Pixabay

Koljivo je jedno od najvažnijih jela u pravoslavnoj tradiciji, priprema se u znak sećanja na preminule, ali i kao izraz zahvalnosti Bogu i svetiteljima. Ovaj sveti obrok, napravljen od pšenice, meda i orašastih plodova, nosilac je duboke simbolike – pšenica predstavlja vaskrsenje, med slatkoću večnog života, a orašasti plodovi snagu i mudrost.

Monasi sa Svete Gore vekovima čuvaju posebne recepte za pripremu koljiva, a jedan od njih sada je dostupan i vama. Ukoliko želite da pripremite ovo blagosloveno jelo na autentičan način, evo kako to rade svetogorski monasi.

Recept za koljivo sa Svete Gore

Sastojci:

500 g pšenice
200 g oraha (mlevenih)
200 g šećera ili meda
100 g suvog grožđa
1 kašičica cimeta
1 kašičica rendane limunove kore
2 kašike prah šećera (za dekoraciju)
Prstohvat soli

Priprema:

Pranje i kuvanje pšenice
Pšenicu dobro isperite pod mlazom vode, a zatim je potopite u vodu i ostavite preko noći da omekša. Sutradan je kuvajte u velikoj količini vode dok ne omekša (oko 1-1,5 sat). Kada je pšenica skuvana, ostavite je da se dobro ocedi i osuši.

Mlevenje i mešanje sastojaka
Osušenu pšenicu sameljite ili je samo dobro promešajte rukama da se zrna lepo razdvoje. Dodajte mlevene orahe, suvo grožđe, cimet i rendanu limunovu koru. Sve lagano promešajte kako bi se sastojci sjedinili.

Zaslađivanje i oblikovanje
Dodajte šećer ili med i nastavite da mešate dok ne dobijete kompaktnu masu. Po želji, dodajte još malo oraha ili cimeta za jači ukus.

Dekoracija
Koljivo se tradicionalno oblikuje na velikom tanjiru ili u činiji, a zatim se posipa prvo mlevenim orasima, zatim prah šećerom, koji se može lepo poravnati. Po tradiciji, na vrhu se često pravi krst od mlevenih oraha ili suvog grožđa.

Simbolika i značaj koljiva

Koljivo nije samo posno jelo – ono ima duboko duhovno značenje. Priprema se na Zadušnice, krsne slave i praznike svetitelja, a njegov ukus i miris bude osećaj duhovne povezanosti i molitve. Blagosloveno koljivo se prvo osvećuje u crkvi, a zatim se deli ukućanima i gostima.

Napomena: Monasi sa Svete Gore veruju da je ključno da se koljivo priprema u miru, molitvi i sa ljubavlju, jer samo tada može doneti istinski blagoslov onima koji ga konzumiraju.

Koljivo sa Svete Gore nosi u sebi molitvu, tradiciju i snagu pravoslavne vere. Njegova priprema nije samo kulinarski čin, već i duhovni proces, koji nas povezuje sa precima i tradicijom. Ako želite da pripremite autentično svetogorsko koljivo, pridržavajte se ovog recepta i posvetite pripremu molitvi i blagodarnosti.

 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!