Studije pokazuju da način na koji čuvate hleb, može imati veliki uticaj na nivo šećera u krvi.
Jedna mala, ali zanimljiva studija, pokazala je da su ljudi koji su jeli hleb, koji je prethodno bio zamrznut, imali znatno niže skokove šećera u krvi ,u poređenju sa onima koji su jeli svež ili tostiran hleb.
Zašto? Proces zamrzavanja menja strukturu skroba u hlebu, što otežava organizmu da ga razgradi, čime se pomaže u moderiranju glukozne reakcije.
Pored toga, zamrzavanje hleba sprečava njegovo brzo starenje, čime pomaže da duže traje i smanjuje bacanje hrane. Samo ga stavite u zamrzivač i tostirajte ili odmrznite kada vam zatreba.
Korišćenje zamrzavanja može biti korisno za osobe koje paze na nivo šećera u krvi, kao što su dijabetičari ili osobe koje žele da održavaju stabilan nivo energije tokom dana. S obzirom na to da se zamrzavanjem smanjuje brzina varenja skroba, nivo glukoze u krvi se podiže sporije.
Zamrzavanje hleba takođe ima prednost u pogledu praktičnosti. Osim što produžava rok trajanja, zamrzavanje omogućava da hleb bude uvek pri ruci, bez brige o tome da li će postati tvrd ili neupotrebljiv zbog stajanja.
Proces zamrzavanja hrane nije nov, ali sve više istraživanja potvrđuje njegove koristi u pogledu očuvanja nutritivnih vrednosti i modifikovanja odgovora tela na određene vrste ugljenih hidrata.
Komentari (0)