Navikli smo da se karfiol priprema u bešamel sosu, najčešće obaren, a u najjednostavnijem obliku u salati sa belim lukom i biberom. Ovoga puta karfiol se prži u tiganju i spaja sa šampinjonima, dok je parmezan dodatak u tanjiru. Šampinjone možete zameniti i nekim drugim pečurkama, za neverovatan ukus predlažemo šitake.
Sastojci:
1 glavica karfiola, isečena na cvetove
2 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka, sitno iseckana
225 g šampinjona, isečenih
So i crni biber po ukusu
1/4 kašičice ljute crvene paprike
2 kašike svežeg peršuna, sitno iseckanog, za dekoraciju
Rendani parmezan, za serviranje
Priprema
Iseckajte karfiol na cvetove. Isperite ga hladnom vodom, dobro ocedite i osušite papirnim ubrusom. Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite oko 1 minut, neprestano mešajući dok ne zamiriše. Ubacite cvetove karfiola u tiganj, pržite oko 5-7 minuta, povremeno mešajući, dok karfiol ne omekša i postane zlatno braon. Dodajte isečene pečurke u tiganj i kuvajte još 5-7 minuta, ili dok pečurke ne omekšaju i porumene. Posolite, pobiberite i dodajte ljutu crvene papriku, po ukusu. Dobro promešajte da se sve sjedini. Skinite tiganj sa vatre i prebacite pripremljen karfiol i pečurke u tanjir za serviranje. Dekorišite sveže iseckanim peršunom. Po želji, pospite rendanim parmezanom pre serviranja.
Komentari (0)