Dan pobede: Izložba na Trgu republike u Beogradu!

Slike koje se ne mogu zaboraviti nisu samo na izložbi posvećenoj 75. godišnjici velike pobede

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/RTS

Na Trgu republike u Beogradu postavljena je istorijska i dokumentarna izložba posvećena oslobađanju istočne Evrope od nacizma u periodu od 1944. do 1945. godine.

Slike koje se ne mogu zaboraviti nisu samo na izložbi posvećenoj 75. godišnjici velike pobede, već i u glavi Gojka Rončevića. Svedoče o dečaku koji je preživeo logor za decu, Jastrebarsko.

“Jedini dečiji logori u svetu bili su u NDH. Zahvaljujući Partizanima 1942. godine početkom septembra, oni su oslobodili logor u kome sam ja bio, ja sam došao u Beograd, iz Beograda u severni Banat, tu sam dočekao oslobođenje zahvaljujući braći Rusima”, rekao je Rončević.

Na Spomen-ploču poginulim vojnicima Crvene armije u Beogradu položeno je cveće uz poruku da treba da budemo ponosni na pretke i to što smo bili na pravoj strani kada se svet borio protiv najvećeg zla u svojoj istoriji.

“Deveti maj 1945. godine jeste jedan od najsjajnijih i najslavnijih datuma u istoriji čovečanstva, datum kada je srušeno zlo. Toga dana rame uz rame srpski i ruski narod koji su zajedno izvojevali tu pobedu, zajedno i sa drugim narodima, ali ističem namerno srpski i ruski, jer su zajedno oslobađali našu otadžbinu, a Crvena armija dalje ka Berlinu oslobađala ostatak Evrope”, rekao je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije.

Ovo je veliki dan za Evropu i Srbiju koja je u okviru nekadašnje Jugoslavije podnela veliki teret, kaže šef diplomatije.

“Podsetiću da je bivša Jugoslavija bila treća po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika, posle Poljske i Sovjetskog Saveza. Najveći deo žrtava su, nažalost, činili Srbiji. U svetu je veoma vidljiv pokušaj relativizacije i uloga pojedinih zemalja i naroda i relativizacija pojedinih događaja, pa i čak i negiranja zločina koji su počinjeni, zato je naša obaveza da poštujemo sećanja na ove dane”, poručio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

Na pokušaje falsifikovanja istorije, današnja izložba odgovara slikama gde reči nisu ni potrebne, navodi ruski ambasador u Srbiji.

“Zbog čega ima pokušaja revizije, zna se, cilj je ovih snaga da oduzme suverenitet nezavisnost zemalja i svi znamo da Srbija zemlja gde postoji razumevanje zbog događaja u toku krize u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovo pre svega. Mi smo bili zajedno u borbama, zajedno sada, ovo je isto tako veoma teška politička borba, ali izborićemo pobedu i na ovom terenu”, zaključio je Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji.

Zvaničnici su saglasni da se pokušajima revizije istorije treba odupreti.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Putin česitao DAN POBEDE, iznad Crvenog trga proletelo 75 aviona i helikoptera (VIDEO)



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar