“Potrebno je aktivno doprinošenje smirivanju situacije”: Si zabrinut zbog zaoštravanja ukrajinskog sukoba

Peking je spreman na konstruktivnu ulogu u stvaranju uslova za mirovne pregovor, izjavio je predsednik Kine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen/CGTN

Kineske vlasti smatraju nedopustivim širenje i zaoštravanje ukrajinskog sukoba i ukazuju na neophodnost stvaranja povoljnih uslova za mirovne pregovore, Peking je spreman na konstruktivnu ulogu u tome, izjavio je predsednik Kine Si Đinping na sastanku sa poljskim kolegom Andžejem Dudom.

– Neophodno je uložiti napore da bi se izbeglo širenje i zaoštravanje sukoba u Ukrajini. Potrebno je aktivno doprinošenje smirivanju situacije i stvaranju uslova za mirovne pregovore – rekao je Si.

Prema njegovim rečima, pomenuti napori odgovaraju interesima međunarodne zajednice, uključujući i Evropi.

– Kina podstiče i podržava sve što doprinosi mirnom regulisanju krize, izgradnji uravnotežene, efikasne i stabilne arhitekture evropske bezbednosti – dodao je Si.

Kineski lider je istakao da je Peking spreman da igra konstruktivnu ulogu u političkom regulisanju ukrajinskog problema.

– Kineska strana je spremna da sarađuje sa Poljskom kako bi promovisala razvoj bilateralnih odnosa na višem nivou i unela više stabilnosti i izvesnosti u svet promena i haosa – naveo je Si.

Govoreći o rusko-kineskoj trgovini, predsednik je poručio da Peking neće prihvatiti pokušaje manipulisanja pitanjima vezanim za normalnu trgovinu dveju zemalja.

– Peking se protivi da neki ljudi koriste normalnu trgovinu između Kine i Rusije kao izgovor za ocrnjivanje Kine – napomenuo je on.

Poljski predsednik Andžej Duda nalazi se u državnoj poseti Kini od 22. do 26. juna.Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar