Sunčano i veoma toplo, a nebo mutno i sivo: Zbog čega se to dešava?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/evening_tao

Iako je ovih dana sunčano i veoma toplo, kada pogledate u nebo nećete primetiti onu plavu boju na koju smo navikli, već nebo izgleda sivo i mutno iako nema oblaka.

Odgovor na pitanje zašto je tako je saharski pesak, koji je zajedno sa toplim i suvim vazduhom, pristigao sa severa Afrike.

Pesak se nalazi na velikim visinama u atmosferi i zbog njega nebo i vazduh na visini deluju zamućeno. Pesak može sadržati čestice olova, cinka, gvožđa, aluminijuma.

Kada dođe do padavina, čestice peska zajedno sa kišom padaju na tlo i ostavljaju žute fleke na prozorima, automobilima i drugim površinama. To je takozvana prljava kiša ili žuta kiša.

Povećanje koncentracije peska nad Srbijom očekuje se danas i sutra, dok će od nedelje i ponedeljka on zajedno sa kišom padati na tlo i njegova koncentracija u gornjim slojevima atmosfere značajno će se smanjiti.

Da li je opasno po ljude

Pustinjski pesak u manjim količinama uglavnom ne utiče na zdravlje ljudi.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dnevne površinske koncentracije peska veće od 50 mg /m3 mogu se smatrati pragom iznad kog je moguće pronaći jasnu statističku vezu između koncentracije peska i potencijalnih zdravstvenih komplikacija koje su u vezi sa respiratornim organima.

Zbog čega je važno pratiti pojavu saharskog peska

Visinski prodori veoma su značajni, jer pesak:

  • utiče na bilans zračenja (može da snizi temperaturu za jedan do dva stepena)
  • nastanak oblaka
  • pojavu žutih kiša

Prizemni prodori su značajni za zdravlje ljudi, a potom za biljni i životinjski svet. Prevelika količina pustinjskog aerosola utiče i na vidljivost vazduha. Ovo je važno za vazduhoplovstvo, pomorstvo ali i drumski saobraćaj.

Povećana koncentracija peska u vazduhu menja ne samo termičku strukturu atmosfere, već i dinamiku što se manifestuje kroz zamućenosti nebom ali i intenzivnim bojama prilikom izlaska i zalaska sunca.

Izražen toplotni talas se nastavlja

U Srbiji će danas biti sunčano i toplo, duvaće slab, promenljiv verar, a temperature će se kretati od 16 do 40 stepeni, saopštio je danas Republički Hidrometeorološki Zavod.

U Beogradu  će vreme biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, sa temperaturom do 38 stepeni. Jutarnja temperatura od 18 do 25 stepeni.Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar