Mikroplastika iz pakovanja hrane su mogući uzročnik impotencije?

Najnovije otkriće usledilo je nakon što su hirurzi, tokom operacije zbog erektilne disfunkcije, našli komade mikroplastike tamo gde ih nikako nisu očekivali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/ Agenlaku Indonesia

Mikroplastika koja potiče iz pakovanja za hranu mogla bi da nađe svoj put sve do muškog polnog organa i uzrokuje seksualne probleme, upozoravaju eksperti, prenosi Daily Mail.

Najnovije otkriće usledilo je nakon što su hirurzi, tokom operacije zbog erektilne disfunkcije, našli komade mikroplastike tamo gde ih nikako nisu očekivali.

Oni su istakli zabrinutost da mikroplastika može da nađe svoj put svuda, jer su u pitanju mali delovi, veličine dva mikrometra, odnosno dva hiljadita dela milimetra.

Foto: Unsplash/Joel Muniz

Ovi parčići mogu da se nađu u hrani, vodi, pa čak i vazduhu tokom prirodne razgradnje.

Pojedine studije utvrdile su delove mikroplastike u plućima, u tkivu placente majke i fetusa, u majčinom mleku i u ljudskoj krvi.

Naučnici povezuju ovo stanje sa jednim od uzročnika kancera, srčanih oboljenja, demencije, pa i slabog kvaliteta sperme.

Lekari podsećaju da se tokom erekcije petina krvi u telu upumpava u penis.

Foto: Unsplash/ Ferks Guare

Itraživači napominju da su mikroplastiku našli u glatkim mišićima muškog polnog organa.

-Znamo samo da ona tu ne bi trebalo da bude i sumnjamo da je mogući uzročnik disfunkcije, poručuju i dodaju da voda iz plastičnih boca, hrana iz plastičnih pakovanja, još gore podgrevanje u mikrotalasnoj u plastičnim pakovanjima je put da se mikroplastika nađe u našem telu.

Erektilna disfunkcija ili impotencija je nemogućnost da muškarac doživi erekciju. Pogađa muškarce u svim dobima, ali je najčešća posle 40.Izvor: Objektiv.rs, Daily Mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar