Paun izašao u šetnju Dorćolom, ali je brzo vraćen: On nije jedina “pobegulja” iz Beo Zoo vrta

Jedna od najpoznatijih bežanija iz kaveza Zoo vrta dogodila se 1987. godine, kada je ženka jaguara u toku noći uspela da izađe iz kaveza i došeta gotovo do upravne zgrade vrta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Nabih El Boustani

Da paunovi vole da se šetkaju i gde god mogu da demonstriraju svoju lepotu pokazao je pripadnik ove vrste kada je minulih dana iz Zoološkog vrta krenuo u šetnju. Nije baš nešto puno odmakao od svoje kuće jer je svratio u komšiluk, do K-distrikta, i to ni manje ni više nego u podzemnu garažu da osmotri vozni park. Neobičnu pticu uočili su vlasnici vozila i obavestili Zoo-vrt pa su zaposleni došli po nestašnog lepotana i brzo ga vratili kući, piše Politika.rs.

Nije ovaj ljubitelj Dorćola prvi koji pokušava da prestonicu upozna sa druge strane zida. Pripadnici njegovog klana, i to njih dvojica, 2018. godine takođe su krenuli u razgledanje grada. Oni su u junu, u sezoni parenja, preleteli ogradu Zoološkog vrta i krenuli u potragu za lepšim polom. Prvo su se šetali Dorćolom i onda su „zauzeli” jedan od krovova obližnje zgrade. A kada su im visine dosadile, spustili su se u jedno od privatnih dvorišta. Tu su uhvaćeni i vraćeni kući.

Kako su rekli u Beo zoo-vrtu, paunovi su pušteni da se slobodno šetaju po prostoru vrta pa ponekad prelete ogradu, ali se i brzo vrate. Važno je znati da oni nisu opasni za ljude.

Ali nisu oni jedini iz ptičjeg roda koji su prethodnih godina voleli da okuse „provod”. Bilo je tu i fazana, ali i poneki papagaj. Uglavnom su se svi posle kraćeg obilaska okruženja vraćali ili su bili vraćeni u svoj dom.

Nažalost, jedno od bežanja završilo se i tragično. Bilo je to 2009. kada je mužjak kengura, najverovatnije ukraden iz Zoološkog vrta, pokušao da pobegne lopovima. On je uspeo da umakne, ali je bežeći od njih podleteo pod automobil u Cetinjskoj ulici.

Lokalnu šetnju, ali po Zoo-vrtu, u proleće 2014. imao je i vuk, stanovnik tog životinjskog carstva. On je u toku majskog poslepodneva pobegao iz kaveza, onjuškao vrt i na vreme bio primećen, tako da srećom nije povredio nikoga od posetilaca.

Najčuveniji begunac van zidina Zoo-vrta do danas je ostao šimpanza Sami koji je ubrzo pošto je stigao u Beograd krajem osamdesetih i odlučio da bolje upozna naš grad. Pošteno je obišao centar i prevalio priličnu kilometražu dok ga na povratak u vrt nije privoleo tadašnji direktor Vuk Bojović.

Ali ne vole samo životinje iz Zoološkog vrta ulice i naselja. To je pokazao i emu koji je prošle godine u aprilu „prošetao” po Grabovcu, kod Obrenovca. Pretpostavlja se da je emua neko držao kao ljubimca i da mu je pobegao. Meštani ovog naselja primetili su zalutalu pticu trkačicu i obavestili nadležne. Na teren je odmah izašla Služba komunalne zoohigijene koja se susrela sa nesvakidašnjim slučajem zbrinjavanja životinja.

Emu je, inače, najviša domaća ptica Australije koja ne leti i može da naraste oko dva metra. Teška je oko 35 kilograma i može da trči oko 50 kilometara na sat. Ženka može da snese devet-deset jaja koja su u početku tamnozelena i teška oko 700 grama, a koja se koriste u ljudskoj ishrani.

Herojski podvig keruše Gabi

Jedna od najpoznatijih bežanija iz kaveza Zoo-vrta dogodila se pre 37 godina, 22. juna 1987, kada je ženka jaguara u toku noći uspela da izađe iz kaveza i došeta gotovo do upravne zgrade vrta. Nju je, dok je bila u redovnom noćnom obilasku sa čuvarom, na vreme osetila ženka nemačkog ovčara Gabi. Keruša Gabi se hrabro uhvatila ukoštac sa mladom i jakom ženkom jaguara i sprečila zver da napadne čuvara ili pobegne van vrta. Ženka jaguara je na kraju morala da bude ustreljena, a Gabi je pronađena u jednom od hodnika u blizini kaveza iznemogla i u lokvi krvi. Usledila je bitka za njen život koja je trajala je u kancelariji Vuka Bojovića više od mesec dana, u nju su bili uključeni i veterinari, ali i celo osoblje Zoo-vrta. Gabi je preživela ovaj okršaj sa razjarenom zveri, a u njenu čast i za njenog života u vrtu joj je podignut i spomenik.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar