Performans “The Base of Trust” Ivane Ivković u beogradskoj Galeriji Non Canonico

Ovim performansom započeće novi regionalni projekat „Monument of Trust“ (Spomenik poverenja)

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
THE BASE OF TRUST - detalj sa vizuala (foto: Non Canonico galerija i Ivana Ivković)

U subotu, 8. juna 2024. od 19.00 do 23.00, u Galeriji Non Canonico, biće izveden performans „The Base of Trust“ umetnice Ivane Ivković.

Ovim performansom u Birčaninovoj 28 (1. sprat – Lubarda) započeće novi regionalni projekat „Monument of Trust“ (Spomenik poverenja). Kustosi su Miroslav Karić i Sanja Kojić Mladenov, dramaturg Jordan Cvetanović, a učestvuju glumci Željko Maksimović, Đorđe Živadinović Grgur kao i grupa performera.

„The Base of Trust“ je nastavak ranije započetih istraživanja umetnice Ivane Ivković u domenu delegiranog performansa i eksperimentalnih oblika izvođačkih praksi. U pitanju je prolog kompleksnog regionalnog projekta „Monument of Trust“ koji se realizuje u različitim galerijskim i javnim prostorima kao i institucijama i u saradnji sa nizom autorki i autora. U fokusu ovog projekta nalazi se fenomen korupcije i njenih uticaja na socijalne tokove.

Kao simptom ili stanje duha i društva, korupcija prodire duboko u pore sistema i različitih odnosa stvarajući pritisak i osećaj neizvesnosti, poniženosti i nemoći kod pojedinca. Tematski okvir rada obuhvata pitanje poverenja i hipokrizije u širem smislu, i sa etičkog stanovišta problematizuje osećanje nepovratne izneverenosti. Ne odnoseći se samo na spekulativne sprege kriminala i države nego i na korupciju u svakodnevnim, interpersonalnim relacijama, rad polazi od pitanja da li je preuzimanja odgovornosti danas uopšte potencijalno izvodljiv čin?

Smešten u intimu salonskog stana koji je istovremeno i izlagački prostor – Non Canonico galerija, ovaj kamerni performans simbolički manifestuje skriveno i zakulisno kada je reč o korupciji, ali vraća i na teren ličnog odnosa prema odgovornosti i mogućnostima poverenja.

I u ovom projektu Ivana Ivković nastavlja da se bavi pitanjima patrijarhalnog poretka i heteronormativnih modela sagledavajući korupciju kao uzrok i posledicu opresivnog sistema a muško telo, kao i u prethodnim radovima, reprezent je delovanja na rodne okvire i stereotipna očekivanja.

Kroz stalnu inverziju pogleda između muških tela s jedne strane i publike s druge, performans funkcioniše i kao ogledalo koje odražava sva ova pitanja, istorijske kontekste, predrasude i tabue prisutne u različitim društvima, kao i složen odnos između pojedinca i okružujućeg sveta.

Kustosi projekta „Monument of Trust“ su Miroslav Karić i Sanja Kojić Mladenov, dramaturg Jordan Cvetanović, glumci Željko Maksimović i Đorđe Živadinović Grgur, kompozitorka Anja Đorđević, snimatelj i montažer Vladan Obradović a učestvuje i veća grupa performera i drugih saradnika.

Sledeći čin projekta biće realizovan u septembru u Podgorici u saradnji sa galerijom NGVU i Jelenom Janković, u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT), kao i u Galeriji ART (Muzeji i galerije Podgorice). Prolog „The Base Of Trust“ produciran je u saradnji sa galeristom i osnivačem Non Canonica Mirkom Lubardom.Izvor: danubeogradu.rs, Komunikart

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar