Obavljeno istraživanje: Građani Crne Gore bi podržali Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Prema tim podacima, protiv ove inicijative bi bilo 32,5 odsto

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Najavljenu inicijativu o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu podržalo bi 41,7 odsto građana Crne Gore, pokazuju podaci istraživanja Instituta DAMAR, prenosi RTV.

Prema tim podacima, protiv ove inicijative bi bilo 32,5 odsto, a formiran stav na ovu temu nije imalo 25,8 odsto građana. Istraživanje je sprovedeno od 16. do 23. maja.

Grupa poslanika vlasti predala je 17. maja u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Od partija vlasti, predlog nisu potpisali poslanici dveju albanskih koalicija – Albanskog foruma i Albanske alijanse. Većina za usvajanje rezolucije postoji i bez njihova tri glasa.

U predlogu piše da su u Jasenovcu, u periodu od 1941. do 1945. godine, mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati i drugi narodi. Navodi se da 22. april treba da bude zvanično priznat kao dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obeležavati svake godine.

“Skupština osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma. Kroz usvajanje ove rezolucije, Skupština se obavezuje da aktivno doprinosi očuvanju sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije”, stoji u dokumentu.

U njemu piše i da se podstiče obeležavanje 22. aprila kao dana sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, i da će Skupština svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

“Skupština ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obeležavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sećanju na žrtve genocida u Jasenovcu…”, navedeno je, između ostalog, u dokumentu, prenose podgoričke Vijesti.

 Izvor: RTV.rs, Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar