Hvala vam što volite našu zemlju: Grk Srbima dao savete kako da prođu jeftinije i bezbednije tokom letovanja

Mnogi bankomati nemaju novca. Bolje je imati Master karticu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Sipan Hamed

Jedan Grk, koji se predstavio kao Krisovalantou Kapeta u popularnoj Facebook grupi Grčka info, ponudio je nekoliko saveta Srbima tokom posete toj zemlji.

On je preporučio turistima da, ako dolaze vlastitim prevozom, izbegavaju točenje goriva na Državnoj cesti jer je vrlo često, kako kaže, krivotvoreno.

-Možete natočiti u Gevgeliju i onda natočiti gorivo na nekoj središnjoj gradskoj točki, gde vidite promet i ljude koji tamo toče, naveo je.

– Voće, povrće, riba mogu se jeftino naći na uličnim tržnicama koje se održavaju na raznim mestima na otvorenom. Zamolite lokalnog stanovnika da vam javi gde se to događa. Cene u supermarketima su uvek dvostruko ili trostruko!

– Ako netko dođe u prefekturu Magnezije i sedne na uzo, nema potrebe naručivati! Kaže konobaru da želi, na primer, dve male boce tsipoura s koprom, a oni mu donesu jelo dana, a plaćaju samo ovu bocu! Drugim rečima, za dve osobe može platiti 20 evra i zadovoljiti se s 4 jela i dve boce tsipoura! Ali to se događa samo u gradu Volosu. U ostalim gradovima platiće ono što naruči.

Foto: Unsplash/Matthieu Oger

– U razdoblju sniženja koje je obično u julu, uvek morate paziti da u izlozima budu dve cene! Original izbrisan i na drugom znaku pored njega nova cena!

– Mnogi bankomati nemaju novca. Bolje je imati Master karticu, American Express kreditnu karticu za plaćanje direktno na blagajni ili već imati eure sa sobom iz Srbije.

– Unutar tunela posebno pripazite na brzinu kojom vozite i gde postoji znak za radar jer pozivi sada dolaze elektronički i plaćaju se. Velika je kazna i za korišćenje mobilnog tokom vožnje i nevezivanje sigurnosnog pojasa.

– U zadnjih 5 godina imamo previše smrtnih slučajeva na plažama. Ne plivajte duboko u morima koja ne poznajete ili u kojima nema spasilaca. Nemojte plivati dalje od obale jer se događaju veće nesreće.

– U Atini i Solunu nisu sve bolnice dežurne. Isto je i sa aptekama, proverite uvek da li ustanova koja vam treba radi tog trenutka.

 

Foto: Unsplash/Max van den Oetelaar

– Ako uzmete taksi s taksi stajališta platićete puno manje nego da ga pozovete! Jeftinije je i ako ga nađete na cesti i zaustavite.

– Vozovi saobraćaju u Grčkoj, ali je najsigurniji način autobusi.

– Ako planirate da letujete na ostrvima požurite jer ćete kasnije teško naći jeftin smeštaj.

– Za kraj vam ostavljam nekoliko važnih brojeva telefona za hitne slučajeve: 100 Policija, 112 za hitne slučajeve, 166 hitna pomoć, 199 vatrogasci.

-Budući da nas u Grčkoj očekuje veliki toplotni talas, želim vam reći da ako ste u opasnosti od požara, nazovite 112 i 199. Vatrogasci imaju velike gužve i postoji mogućnost da neće reagovati. Uvek budite u toku s lokalnim vestima ako su oluje ili požari u tom području.

-Nemojte ići na izolovana mesta. Uvek preferirajte područja s dobrim internetom i telefonskim signalom kako biste bili bezbedni i sigurni.

 

Foto: Unsplash/Matt Artz

-Želim vam sretan put i ugodan boravak u Grčkoj! Hvala vam što nas preferirate i volite našu zemlju, poručio je na kraju ovaj ljubazni Grk.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar