Danas obavljeno više od 31.000 preventivnih pregleda, prvi put i deca u ordinacijama

Svi pacijenti kod kojih je uočena nepravilnost prilikom pregleda ili u rezultatima, odmah su upućivani na dalju dijagnostiku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS printscreen

Druge nedelje od obnavljanja akcije besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja zabeležen je rekordan odziv građana – u jednom danu pregled u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova obavio je 31.131 pacijent. Prošle nedelje pregledano je 23.000 građana, a 1.800 je upućeno na dalju dijagnostiku i lečenje.

Ove nedelje, u periodu od 8 do 17 časova, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije organizovani su, prvi put, preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima su pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem, saopštilo je resorno ministarstvo.

Foto: RTS printscreen

“Veoma je važno da sve eventualne nepravilnosti i probleme koje imaju naša deca, usled savremenog načina života, višesatnog sedenja i gledanja u ekrane mobilnih telefona, otkrijemo na vreme, jer ćemo tako uspeti da ih korigujemo. Zato smo danas prvi put imali preventivne preglede dece, a zbog velikog interesovanja ali i velikih potreba za istim, nastavićemo sa tom praksom, jer su nam deca najvažnija”, istakao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, bili su u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, urade tumor markere prostate i obave pulmološki pregled, a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina obavezno je urađen i rentgen pluća.

Foto: RTS printscreen

Svi pacijenti kod kojih je uočena nepravilnost prilikom pregleda ili u rezultatima, odmah su upućivani na dalju dijagnostiku.



Izvor: Objektiv.rs, RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar