Kako i zašto je došlo do sunovrata filmova o superherojima? Marvel propada, da li je ovo ŠANSA za spas

Jedna te ista priča mora da dosadi...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Marvel Movies

Holivudska industrija filmova je već gotovo dve decenije u apsolutnom znaku filmova o superherojima. Nosilac te poplave koja je progutala ideju da su filmovi, ipak, i umetnost, a ne samo puka zabava, je kompanija Marvel. Međutim, nešto je pošlo po zlu, i sada uglavnom beleže gubitke. I prilično je jasno u čemu je problem, ali to kao da još ne stiže da ušiju Kevinu Fajgeu, izvršnom direktoru „Marvela“. Ili šefu iznad njega, Bobu Ajgeru, izvršnom direktoru „Diznija“.

Podsetimo, „Marvel“ je napravio čudo kada je, na osnovu svojih stripova, pokrenuo serijal filmova, objedinjenih pod nazivom „Marvel cinematic universe“, to jest, „Marvelov kinematografski univerzum“. Sve je počelo filmom „Ajron men“ („Iron man“) 2008. godine, sa Robertom Daunijem u glavnoj ulozi i u režiji Džona Favroa. Film je onomad u bioskopima zaradio sjajnih 585 miliona dolara i posle njega je krenula lavina. Usledio je niz ostvarenja sa ogromnim zaradama, sve do 2019. godine, zaključno sa filmom „Avengers: endgame“, koji je zaradio neverovatnih 2,78 milijardi dolara. Pre njega, veliki novac doneli su filmovi o Kapetanu Americi, filmski serijal o Toru, bogu groma, „Čuvarima galaksije“…

Ipak, posle filma „Avengers: endgame“ („Osvetnici: završnica“), kao da je sam njegov naziv predvideo da će stvari krenuti nadole. Iako se posle njega pojavilo nekoliko uspešnih filmova, poput serijala o Spajdermenu sa Tomom Holandom u naslovnoj ulozi, većina su bili promašaji, a neki, pogotovo najnoviji, i pravi fijasko.

Među njima je jedan od najgorih, film „The Marvels“ iz 2023. godine, sa tri superheroine u glavnim ulogama, a glavnu je igrala Bri Larson. Taj film je ubeležio „Marvelu“, i njegovoj krovnoj kompaniji „Dizniju“, minus od impozantnih 253 miliona dolara. Koliko su producenti promašili u računici, govori i podatak da je film koštao ukupno, sa svim troškovima, 455 miliona dolara, što znači da je morao da zaradi bar milijardu dolara kako bi samo pokrio troškove. Na kraju, zaradio je malo preko 200 miliona dolara, što je, blago rečeno, katastrofa.

Da se vratimo na razloge zbog kojih je kompanija „Marvel“ u problemu. Pre svega, zbog velike količine „proizvoda“ iz svoje superherojske kuhinje. Videvši da obožavaoci gutaju sve što oni proizvedu, počeli su da prave i serije u okviru pomenutog „Marvelovog univerzuma“, i većina njih nije mogla da se pohvali kvalitetom (sa izuzetkom serije „Loki“, koja je bolje prošla jedino zahvaljujući glavnom glumcu, Tomu Hidlstonu).

Međutim, obožavaoci stripova i filmova po likovima iz stripova su i oštri kritičari, i neverovatno je da se toliko umnih i dobro plaćenih glava u „Dizniju“ i „Marvelu“ toga nije setilo. Jednostavno, kada primete da je ostvarenje loše urađeno, a likovi loše napisani, a dijalozi već bar 100 puta viđeni, neće otići u bioskop. Toliko je jednostavno.

Prevelika proizvodnja filmova sa gotovo uvek istim zapletom (superheroj – negativac – svet na ivici katastrofe – superheroj spasava svet), mora da dosadi i najvatrenijem fanu likova koji skaču okolo u raznobojnim helankama.

Zatim, jedna od velikih zamerki odnosi se na Marvelovo forsiranje takozvanih „jakih ženskih likova“, odnosno, filmova koji, reklo bi se na silu, žele da uključe i superheroine u Marvelov univerzum. Neko je u američkim medijima dobro primetio zašto je to pogrešno i to na osnovnom biznis planu – promašili su ciljnu grupu. Čak i ako je u politički korektnom svetu važno da i žene imaju isti superherojski tretman kao i muškarci, opet, zaboravili su da većina žena, i to svih uzrasta, jednostavno, ne želi da gleda filmove o superherojima. Bez obzira da li su žene, muškarci, vanzemaljci ili bogovi, poput Tora.

I niko iz vrha „Diznija“ i „Marvela“ ne želi da prizna da su ti filmovi, jednostavno, loši. A ravnopravnost polova i bilo kakva ideološka poruka mogu samo da idu na živce svim polovima.

Dakle, ipak je proslavljeni režiser Martin Skorseze bio u pravu, kada je još 2019. godine rekao da filmovi o superherojima nisu filmovi, nego luna parkovi. Koliko puta čovek može da se provede u jednom te istom luna parku i da ponovo da novac?

Kako god bilo, „Marvel“ je sada smanjio produkciju, a do kraja godine ostaje još samo film „Dedpul 3“, koji bi trebalo da se pojavi u bioskopima u julu. Prva dva dela su bila veoma uspešna, pa ko zna – možda to bude značio i novi početak za Marvel.

Doduše, „Dedpul“ je ipak više parodija filmova o superherojima i to je možda jedini smer u kojem moćni Marvel, zajedno sa „Diznijem“ treba da krene…



Izvor: bizportal.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar