Vučević sa Tajanijem: “Bojim se da Rezolucija ništa dobro ne donosi, već otvara duhove prošlosti”

Vučević je preneo ministru spoljnih poslova Italije razočarenje i zabrinutost srpskog naroda zbog usvojene rezolucije o Srebrenici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vlada Srbije

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je preneo ministru spoljnih poslova Italije Antoniu Tajaniju razočarenje i zabrinutost srpskog naroda zbog usvojene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali istovremeno je iskazao i da “smo ponosni jer veći deo čovečanstva nije glasao za rezoluciju”.

– Bojim se da (rezolucija) ništa dobro ne donosi, već otvara duhove prošlosti, nadam se da je u pravu Tajani, a ne ja. Vreme će pokazati – rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tajanijem u Trstu gde se održava skup italijanskih i srpskih privrednika.

Vučević je kazao da je preneo Tajaniju zabrinutost zbog situacije na KiM i molbu da Italija učini sve što može da se spreči eskalacija na toj teritoriji.

– Zamolio sam Tajanija da se opomene Priština. Krajnje je vreme da se formira ZSO i da se prestane sa uzurpacijom srpske imovine i pre svega sa terorom koji se provodi nad Srbima – poručio je Vučević.

Vučević je kazao da se nada da će Italija i ostale članice Kvinte biti posvećene i delotvorne po tom pitanju. Zahvalio je Italiji na podršci Srbiji na evropskom putu, dodajući da od Italije očekuje da bude jedan od najglasnijih zagovornika za zaokruživanje evropske priče.

– Promovišemo kao Srbija da sve zemlje i narodi na tom prostoru budu članovi EU i mnoge stvari koje se čine nerešivim koristeći instrumente i integritet EU biće bar za nijansu lakše rešivi i garantovaće mir koji je preko potreban – rekao je Vučević.

Poziv Meloni da se održi sednica vlada Srbije i Italije

Premijer Miloš Vučević pozvao je danas potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova Italije Antonia Tajanija da uputi molbu predsednici Saveta ministara Đorđi Meloni da se posle više od 10 godina održi sednica dve vlade u Beogradu.

Vučević je kazao da je poslednja sednica vlade Italije i Srbije održana 2013.godine.

Bilo bi značajno da se organizuje zajednička sednica Saveta ministara Italije i Vlade Srbije, rekao je Vučević.

Vučević se danas u Trstu sastao sa Tajanijem, a potom se obratio u uvodnom delu Poslovnog foruma Itaija Srbija na kojem učestvuje više od 200 kompanija i visoki politički zvaničnici.

Tajani: Italija će se zalagati da pristupanje SRB u EU bude i pre 2030.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je danas da će se Italija zalagati da se pristupanje Srbije u punopravno članstvo u Evropsku uniju dogodi i pre 2030. godine.

Tajani je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem u Trstu gde se održava Poslovni forum Italija – Srbija.

– To je naša želja i mi se za to zalažemo – rekao je Tajani odgovarajući na pitanja novinara o rokovima za pristupanje regiona Evropskoj uniji.

Tajani je poručio da će Italija učiniti sve kako bi rokovi bili što kraći i kako bi se to dogodilo što pre, dodajući da iskreno veruje u ujedinjenje Evrope.



Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar