“Stazama ustanika”: Obeležavaju se slava i 220 godina od Prve ustaničke Skupštine u Ostružnici

Srpski ustanici su na Ostružničkoj skupštini usaglasili zahteve za oslobođenje Srbije koji su postali ciljevi Prvog srpskog ustanka na čelu sa voždom Karađorđem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Manifestacija "Stazama ustanika" u Ostružnici (detalj sa plakata)

Danas, 22. maja 2024, Hram Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja i Gradska opština Čukarica organizuju manifestaciju pod nazivom „Stazama ustanika“.

Povod je hramovna slava i obeležavanje 220 godina od Prve ustaničke Skupštine u Ostružnici. Manifestacija će početi svetom arhijerejskom liturgijom u 9.00 u Hramu Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Ostružnici.

Na sabranju u ostružničkoj porti okupljeni će se prisetiti značaja koji je ovaj svetitelj imao, a u njegovu slavu i povodom obeležavanja 220 godina od Prve narodne skupštine koja je održana u Ostružnici, sa početkom u 18.00 biće priređen bogat kulturno-umetnički program.

U programu učestvuju:

Hor Hrama Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja,

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“,

KUD „Milorad Pantić“ iz Ostružnice,

melod i pojac Hadži Nikola Mijović,

glumci Ivan Vučković i Aleksandar Dunjić,

učenici OŠ „Karađorđe“ iz Ostružnice,

vokalni solisti lena Marković i Olivera Lukić.

Crkva Svetog Nikole u Ostružnici, podignuta između 1831. i 1833. godine kao zadužbina kneza Miloša Obrenovića, zaštićeno je kulturno dobro. Sagrađena je u centru naselja u kome je održana Prva narodna skupština za vreme Prvog srpskog ustanka, koju je krajem aprila/početkom maja 1804. godine sazvao Karađorđe.

Na njoj su se okupili svi narodni prvaci za vreme Prvog srpskog ustanka na čelu sa Karađorđem, Stanojem Glavašom, Vasom Čarapićem, protom Matejom Nenadovićem i drugim istaknutim srpskim junacima.

Srpski ustanici su na Ostružničkoj skupštini usaglasili zahteve za oslobođenje Srbije koji su postali ciljevi Prvog srpskog ustanka na čelu sa voždom Karađorđem. Iz tih razloga, u istoriji Srbije Ostružnica se veže za početak parlamentarizma, a 1805. godine je otvorenai prva škola u tadašnjoj Srbiji, koja danas nosi naziv OŠ „Karađorđe“.Izvor: danubeogradu.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar