Mali o velikim projektima za Beograd: Sve će biti gotovo do EKSPA, izgradićemo šest novih muzeja

Gradimo novi most preko reke Save, radovi na izgradnji tunela koji povezuje plato kod Ekonomskog fakulteta i Bulevar Despota Stefana kreću u junu - rekao je Mali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Pink

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministar kulture Nikola Selaković predstavljaju nove muzeje koji će biti izgrađeni ili rekonstruisani u Beogradu.

– Gradimo jednu muzejsku četvrt. Do EXPA hoćemo da izgradimo najmanje šest muzeja. Za Istorijski muzej Srbije smo dobili građevinsku dozvolu. Takođe i muzej Nikole Tesle, hoćemo da završimo do EXPA. Rušimo zgradu stare Pošte, tu će biti dve pozorišne scene i muzej za decu. U Resavskoj se rekonstruiše zgrada da bude muzej grada Beograda.

Prekoputa reke gradimo Prirodnjački muzej i pored ćemo graditi veliki beogradski akvarijum. Pored aerodroma ćemo vazduhoplovni muzej rekonstruisati. To je šest novih muzeja u narednih tri i po godine. Imaćemo Ložionicu, u naredne dve nedelje imamo kamen temeljac za novi vrtić. Gradimo novi most preko reke Save, radovi na izgradnji tunela koji povezuje plato kod Ekonomskog fakulteta i Bulevar Despota Stefana kreću u junu – rekao je Mali.

Ministar Mali je rekao da je danas Međunarodni dan muzeja i da su hteli da predstave nova ulaganja u kulturu

– Najvažnije je da taj aspekt društvenog života pokrijemo na pravi način. Iza nas je zgrada stare železničke stanice, sledeće nedelje biramo izvođača i želimo da završimo za godinu i po dana prvi muzej. Zgradu stare Pošte ćemo srušiti i vratiti stari sjaj. U toj zgradi imaćete novi muzej za decu i dve pozorišne scene. U Resavskoj se rekonstruiše zgrada da bude muzej grada Beograda , to će biti najveći muzej. Preko puta reke gradimo Prirodnjački muzej biće to remek delo, odmah pored muzeja gradimo veliki akvarijum. Pored aerodroma ćemo vazduhoplovni muzej rekonstruisati. Do EKSPA imaćemo šest novih ili rekonstruisanih muzeja – rekao je Mali.

– Jedna investicija i projekat gura i vuče drugi. Do mosta Gazela imate Ložionicu, to će biti centar kreativnosti. Pored Galerije gradi se najveća i najsavremenija gradska pijaca, koja će biti nalik pijacama u Španiji, gde ćete imati kafiće i restorane – rekao je ministar.

Navodi da se kreće u izgradnju novog mosta preko Save, sa dve trake u oba smera, tramvajske, biciklističke i pešačke trake.

– Pored Sajma izgradićemo promenadu do Ade Ciganlije, a hala 1 biće hala gde će biti čak tri operske sale. Zamislite šta sve radimo. Sve će biti gotovo u naredne tri i po godine. Na ovom mestu ispod vas ukrštaće se dve prve linije beogradskog metroa. Prva linija biće godina 2028, 2029. Sledeća linija već za dve i po godine – kaže on.

Ministar Selaković poručio je da je ovo zlatno doba Srbije, ne samo ekonomske obnove, već i kulturne

Sleaković je rekao da ovi projekti menjaju lice ne samo Beograda i čitave Srbije.

– Mali je predstavio fantastične projekte koji će biti realizovani do 2027. godine do EKSPA. Savski trg do pre nekoliko godina bio je deo grada gde se zaobilazio. Ovo je danas jedan od najlepših trgova u Beogradu. U narednim mesecima ćemo ovde imati veliko gradilište Istorisjkog muzeja Srbije – rekao je Selaković.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar