Francuska, Nemačka i Italija: Priština nije ispunila uslove o članstvu u Savetu Evrope

Pismo Pariza, Berlina i Rima odgovor je na pismo koje je Kurti ranije poslao

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen / RTS

Francuska, Nemačka i Italija uputile su pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju kojim su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope, pošto ”nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)”, i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

Pismo Pariza, Berlina i Rima odgovor je na pismo koje je Kurti ranije poslao, a u kojem je naveo svoje predloge vezane za uspostavljanje ZSO i članstvo Prištine u Savetu Evrope, preneo je Reporteri, dodajući da se u pismu evropskih zemalja navodi da koraci koje je Kurti predložio ”ne rešavaju hitnu potrebu za konkretnim koracima ka uspostavljanju ZSO, i da rizikuju dalje podrivanje dijaloga pod posredstvom Evropske unije”.

U pismu se ističe i da nacrt statuta, koji je predstavio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, nije ”džentlmenski predlog”, već ”solidan model” kako treba da izgleda ZSO, prenosi Tanjug.Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar