Osmišljen prvi “portal” koji spaja dva grada preko okeana (VIDEO)

Ogromna interaktivna skulptura povezivaće ljude širom sveta dajući im slike života u dalekim mestima, u realnom vremenu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO:YouTube/The Project

Javno otkrivanje portala održano je 8. maja u “Flatiron South Public Plaza”, a gradonačelnik Dablina, Daiti de Roiste, i Ja Ting Liu, glavni službenik za javno područje Njujorka, bili su u svojim gradovima, kako bi obeležili ceremoniju.

Uz pomoć nauke i tehnologije, povezani su Dablin i Njujork, a prolaznici u oba grada imaju “lajv strim” uživo 24 sata, koji nudi pogled u realnom vremenu na život preko Atlantskog okeana.

Portal Njujorka osnovao je, i osmislio, Benediktas Gilis – litvanski umetnik, kako bi negovao vezu među ljudima koji žive hiljadama milja udaljeni jedni od drugih.

Identična skulptura postavljena je u istorijskoj ulici O’Konel, u Dablinu, i ima prekrasan pogled na neke od najprepoznativljijih zgrada i spomenika u gradu.

FOTO:YouTube/The Project

“Javni prostori su ono što Njujork čini tako živahnim i uzbudljivim, od muzike do umetnosti. Korišćenje javnih prostora pojačava glas našeg grada, posvećeni smo obezbeđivanju da nauka i tehnologija nastave da budu deo tog glasa”, rekao je David Spergel, predsednik Simons fondacije.

U Dablinu jedan čovek podigao je konzervu piva kako bi nazdravio svojim američkim prijateljima, na šta je neko dobacio na irskom: “Naš dan će doći”.

Nakon što je otišao, ljudi su krenuli da komentarišu kako misle da ovaj portal ne proizvodi zvuk.

I nije, na taj način portal liči na neki video poziv, samo sa isključenim zvukom.

Ova ideja većinom je dobila pozitivne komentare, dok je jedna žena rekla : “Na neki način je kul, ali ne pomaže zemlji”, misleći na situaciju beskućnika u Dablinu.

“Portali su poziv da se upoznamo sa ljudima preko granica i da doživimo naš svet onakvim kakav zaista jeste – ujedinjen i jedan. Prenos uživo pruža prozor između udaljenih lokacija, i omogućava ljudima da se sastanu izvan svojih društvenih krugova i kultura”, rekao je osnivač portala, Benediktas Gilis.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar