Ko je Robert Fico, premijer Slovačke koji je danas ranjen?

Premijer Slovačke prebačen je helikopterom u bolnicu u prestonici Slovačke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/youtube

Slovački premijer Robert Fico ranjen je danas u incidentu nakon sednice vlade u blizini Bratislave, prenosi BBC.

Slovački portal Pravda piše da je napadač ispalio u Fica nekoliko hitaca, nakon čega ga je policija uhapsila.

Premijer Slovačke prebačen je helikopterom u bolnicu u prestonici Slovačke.

Pravda piše da je Fico nakon sastanka vlade u Handlovi šetao među narodom. Prema informacijama, premijer je upucan nekoliko puta u grudi i abdomen.

Ko je Robert Fico?

Robert Fico i njegova levičarska partija pobedila je na parlamentarnim izborima u Slovačkoj početkom oktobra 2023, vodeći kampanju na proruskoj i antiameričkoj poruci.

Fico se protivi sankcijama EU Rusiji, otvoreno pita da li Ukrajina može da istera ruske trupe iz zemlje i želi da blokira ulazak Ukrajine u NATO.

On predlaže da EU i SAD umesto slanja oružja Kijevu iskoriste svoj uticaj da primoraju Rusiju i Ukrajinu da sklope kompromisni mirovni sporazum.

Ovaj 59-godišnjak, čiji je promoskovski stav izazvao strahove da će se Slovačka pridružiti Mađarskoj i njenom autoritarnom lideru Viktoru Orbanu u osporavanju konsenzusa EU o podršci Kijevu, smatra da „ljudi u Slovačkoj imaju veće probleme od Ukrajine“, piše Gardijan.

Kako je Rojters naveo, njegov predizborni poziv „Ni jedan krug“ za Ukrajinu apelovao je na birače u zemlji od 5,5 miliona ljudi, gde samo manjina u zemlji članici NATO-a veruje da je Rusija kriva za rat u Ukrajini.

Fico, koga analitičari vide kao „inspirisanog mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, rekao je da su mu slovački interesi u srcu i da želi da se rat završi. Zapadni saveznici i Ukrajina kažu da bi zaustavljanje vojne pomoći Kijevu samo pomoglo Rusiji.

„Viktora Orbana vidimo kao jednog od onih evropskih političara koji se ne plaše da otvoreno brane interese Mađarske i mađarskog naroda“, rekao je Fico Rojtersu prošlog meseca.

Foto: printscreen/youtube/AlJazeera

Kako je dodao, Orban ih stavlja na prvo mesto „a to treba da bude uloga izabranog političara, da vodi računa o interesima svojih birača i svoje zemlje“.

Fico je takođe kritikovao liberalnu predsednicu zemlje Zuzanu Čaputovu, koja ga je prošlog meseca tužila zbog širenja laži o njoj.

Različite protivnike i nevladine organizacije označio je kao sledeći uputstva američkog finansijera Džordža Soroša.

Robert Fico rođen je 15. septembra 1964. u radničkoj porodici u Topoljčanima.

Do šeste godine je sa porodicom živeo u selu Hrušovani.

Fico ima brata Ladislava i sestru Luciju.

Žena Svetlana je pravnica i profesorka.

Upoznali su se na studijama u Bratislavi. Imaju jednog sina.

Fico je diplomirao pravo na Univerzitetu Komenius u Bratislavi 1986. godine i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji.

Doktorirao je 1992. godine.

Od diplomiranja do 1995. godine je radio pri ministarstvu pravde Slovačke.

Od 1994. godine do 2000. godine radio je kao zastupnik Slovačke pred Evropskom komisijom za ljudska prava i Evropskim sudom za ljudska prava.

Fico vodi stranku SMER-Socijaldemokratiju od 1999. nakon što ju je osnovao da bi se suprotstavio reformističkoj vladi desnog centra.

Nezadovoljstvo liberalnim ekonomskim reformama preneo je u svoju prvu izbornu pobedu 2006. godine.

Foto: printscreen/youtube

Takođe, zadržao je naciju na putu da usvoji evro 2009. uprkos formiranju vlade sa nacionalistima.

Bio je premijer do 2010. godine, a potom od 2012. do 2018.

Ficovo političko bogatstvo izbledelo je 2018. kada je novinar Jan Kuciak, koji je istraživao korupciju na visokom nivou, i njegovu verenicu Martinu Kusnirovu ubile plaćene ubice.

Ovo je podstaklo masovne proteste protiv korupcije i Fico je bio primoran da podnese ostavku.

SMER je izgubio vlast na izborima 2020. zbog partija koje su se obavezale da će iskorijeniti korupciju, a njegova stranka se raspala.

Fico je odbacio optužbe za korupciju koje su pratile njegovu stranku tokom njegove političke karijere.

Optužen je za zločinačku zaveru 2022. za korišćenje policijskih i poreskih informacija o političkim neprijateljima – optužbe koje je on negirao i koje su kasnije odbačene.

 Izvor: Objektiv.rs, Pravda

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar