Održana sednica SB UN o BiH, obratila se Željka Cvijanović, govorio i Marko Đurić

Sednica je zakazana na zahtev Ruske federacije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: webtv.un.org

Savet bezbednosti UN počeo je sednicu, zakazanu na zahtev Ruske federacije, na kojoj se raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Na sednici je u ime Srbije prisustvovao i obraćao se ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Foto: webtv.un.org

Putem video linka, na sednici se obratila srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Ona je izjavila da je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija pokazao nepoštovanje prema Ustavu BiH time što je inicirao rezoluciju o Srebrenici bez ovlašćenja i konsenzusa sva tri konstitutivna naroda BiH.

“Pravni savetnik bošnjačkih lidera Fransis Bojl je rekao da snage moraju da se iskoriste da se ukine Republika Srpska. To govori o nameri i da se rezolucija koristi kao destabilizujući faktor BiH”, rekla je ona.

Foto: webtv.un.org

Ona je podsetila da Dejtonski sporazum podrazumeva tri konstitutivna naroda koji jednako učestvuju u upravljanju državom.

“Srpska ne krši međunarodno pravo i Dejtonski sporazum već zagovara poštovanje Ustava BiH. Visoki predstavnici moraju da budu izabrani prema procedurama i deluju prema svom mandatu. Rezolucija o Srebrenici se predlaže bez odobrenja nadležnih institucija BiH. Izazovi sa kojima se suočavamo potkopavaju Ustav BiH i bezbednost države i celog Zapadnog Balkana”, rekla je Cvijanović.

Dodala je da je predložena rezolucija pred SBUN očit primer kako se krši ustav i kako to kršenje ugrožava mir i stabilnost.

“Ovakva strana uplitanja potkopavaju pregovore i kompromituju stanje BiH jer uvek idu u prilog jedne strane, a to su Bošnjaci”, rekla je Cvijanović.

Foto: webtv.un.org

Na sednici se, na zahtev SAD, obratio i visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Ruska misija je tražila da se on obrati u ličnom svojstvu, jer njegova uloga kao visokog predstavnika nije potvrđena u Savetu bezbednosti i ne priznaju kao visokog predstavnika.

Foto: webtv.un.org

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sednicu kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o Rezoluciji o Srebrenici.

Ambasador Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja u svom obraćanju je rekao da je Rusija zahtevala ovu sednicu jer postoje događaji koji narušavaju stabilnost. Politička struktura je takođe neobična, jer Predsednišvto BiH čine tri člana koja se rotiraju, i apel Cvijanovićeve je da se spreči negativno dejstvo veća.

Nebenzja je dodao da Srebrenica nije jedina krvava epizoda rata u BiH. Rekao je da je pre 29 godina potpisan Dejton i da je došao kraj sukobu u BiH.

– Ovakvi incidenti se događaju svakog dana. BiH je danas izgubila status suverene države i teško je shvatiti da u 21. veku konačnu reč o svim događanjima ima građanin Nemačke koji se predstavlja kao visoki predstavnik. On funkcioniše ispred male grupe i predstavlja njihove interese te koristi Bonska ovlašćenja, rekao je Nebenzja.

Foto: webtv.un.org

Savetu Bezbednosti obratio se i ambasador, specijalni izaslanik predsednika Srbije, Marko Đurić.

On je, rekao da sve žrtve zaslužuju istu pravdu i ravnopravno postupanje.

– Moja zemlja podržava teritorijalni integritet BiH, ali i nadležnosti RS. Želim da govorim i u ime budućih generacija, koje ne zaslužuju da provedu život u istorijskim rovovima koje su iskopale druge generacije… Mislim da svi treba da pognu glavu pred svim žrtavama.Ova rezolucija koja je pokrenuta bez konsenzusa u BiH, je dovoljan razlog da ponovo pogledamo ovaj dokument – rekao je Đurić.

Istakao je da se stepen etničkih tenzija ponovo povećava.

Foto: webtv.un.org

– Došlo je do podele u međunarodnoj zajednici, oko pitanja o kome treba da svi budu jendoglasni. Rezolucija o Srebrenici je pripremljena je u potpunoj tajnosti bez konsultovanja eniteta i izabranih predstavnika i bez pokušaja da se uvaži na stotine hiljada drugih žrtava. Napravljena je uprkos onome što zahteva podršku durgih naroda – rekao je Đurić.

Pomenuo je i da je reč o pravilima SB.

– Srbija kontinuirano i dosledno osuđuje sve zločine, naročito masakr u Srebrenici. Viši funkcioneri Srbije, uključujući dva predsednika odali su počast žrtavama u Potočarima. Međutim, želeo bih samo da postavim pitanje onima koji su inicirali rezoluciju – Šta ćete reči ovde priustnima Duški i Svetlani Stanić koje su sa 8 godina bile zlostavljanje u logoru samo zato što su Srpkinje, takođe Rajko Konjević koji je zatekao članove porodice zaklane… sve te žrtve su manje vredne sećanja? – upitao je Đurić.

Pomenuo je da sve žrtve treba da imaju jednaka prava da se njihov bol čuje.

Foto: webtv.un.org

– Treba imati jednaku pravdu za sve žrtve rata u BiH – poručio je Đurić, te dodao da je stvarni razlog ove Rezolucije otkrio Konaković, koji je pre par dana rekao “kako Srbija ne zaslužuje ništa sem da bude prezrena”.

Time je ukazao da ne želi dobre susedske odnose, pojasnio je Đurić, te dodao da se dešava egzodus u BiH te pitao kako će uopšte ostati ukoliko se stalno otvaraju stare rane.

– Ne želim da naš region ogrezne u mržnju, tako što će se prisećati onoga što se desilo… Da li žele da žive u ogorčenju ili da grade budućnost – rekao je Đurić.

Cvijanovićeva je inače u pismu koje je ranije poslala članicama SBUN upozorila na grubo kršenje dejtonskog Ustava i istakla da u BiH umesto zakona, vlada autoritet sile i povlađivanje samo jednom od tri naroda, što vodi ka daljim podelama i neposredno ugrožava postojanje BiH.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar