Završi celu kuću za 80 sati: Predstavljen najveći 3D štampač na svetu (VIDEO)

Većina onoga što štampač napravi može se reciklirati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Štampač pod nazivom Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0), napravljen na Univerzitetu u Mejnu, SAD, može da “odštampa” objekte dužine 29, širine 10 i visine 5,5 metara.

Veoma je brz, pa tako može da napravi materijal težine 227 kg za sat vremena. Takođe, može dinamički da menja tehnike štampanja kako bi se prilagodio različitim aspektima kompleksnih poslova.

Većina onoga što štampač napravi može se reciklirati, tako da se u suštini njegovi proizvodi mogu “uništiti” i ponovo napraviti. To je zbog činjenice da se prioritet stavlja na biološke materijale, kao što su ostaci drveta, kažu njegovi tvorci.

Čini se da je ova tehnologija sjajan način da se brzo naprave pristupačni objekti za stanovanje, što je na umu nekih zagovornika tehnologije,

Jednog dana, mogao bi ovaj štampač da pravi čitava naselja, a njegove specifikacije pokazuju da može da izgradi skromni jednospratni dom za oko 80 sati.

Međutim, on će graditi i druge objekte, a u njega su već investirali američko Ministarstvo odbrane i Ministarstvo energetike. Očekuje se, zato, da će proizvoditi i pomorska plovila, pa čak i podmornice.

FoF 1.0 ima blizanca u univerzitetskom kampusu u Mejnu, koji je ranije bio rekorder kao najveći 3D printer na svetu. Već se koristio za izgradnju kuće površine 56 kvadratnih metara napravljene od drvenih vlakana i biosmole.

Novi štampač je veći četiri puta, a zahvaljujući njihovoj blizini, mogu raditi simultano na različitim aspektima istog projekta.

 Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar