Lajčak o prošlonedeljnom sastanku u Briselu: “Smanjuje se jaz po pitanju korišćenja dinara na Kosmetu”

Planiran je novi sastanak dvojice glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube/Kosovo online

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak smatra da je na prošlonedeljnom sastanku u Briselu došlo do smanjivanja jaza po pitanju korišćenja dinara na Kosmetu, ali da je, s obzirom na to da su ostale razlike, planiran novi sastanak dvojice glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

– Pokušali smo da dođemo do napretka Kosova i Srbije i da nađu sredinu u vezi sa takozvanim ‘dinarskim pitanjem’. Razgovarali smo o mogućem privremenom rešenju za građane pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju i verujem da smo uspeli da smanjimo jaz – objavio je Lajčak na svom Fejsbuk nalogu u rekapitulaciji prošlonedeljnih događaja.

Istovremeno, kako je dodao, ostale su neke razlike što je razlog za to da, kako navodi, ponovo ugosti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu.

– Očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da idemo napred u interesu naroda – naveo je.

Lajčak je u rekapitulaciji prošle radne sedmice naveo i da je posetio Bosnu i Hercegovinu koja je, kako navodi, značajno uticala na njegovu karijeru.

– Zbog toga mi je bilo još važnije da čujem od različitih lokalnih igrača o nedavnim dešavanjima i kako oni vide trenutnu situaciju. Na svim svojim sastancima naglašavao sam važnost ne gubljenja iz vida jasnog EU zamaha za budućnost BiH u EU. Zbog toga sam bio srećan što je do kraja nedelje postignut konsenzus oko Izbornog zakona, što je ključni uslov za skori početak pristupnih pregovora – naveo je.

Dodaje da to pokazuje da je i dalje važno verovati onima koje su građani izabrali da donesu ispravne odluke.

Na kraju nedelje, kako je saopštio Lajčak, učestvovao je na prvom izdanju Konferencije prijatelja Balkana u Sloveniji.

– Bio je to jedinstven format sa iskusnim političkim praktičarima i stručnjacima za Zapadni Balkan, koji nam je omogućio da duboko zaronimo u to kako da budućnost Zapadnog Balkana postane stvarnost – navodi Lajčak.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar