U ovom restoranu gotovo sigurno nećete dobiti ono što ste naručili ali definitivno nećete zažaliti

Naručiti knedle, a dobiti supu, na primer, ovde je sasvim uobičajena stvar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO:YouTube/注文をまちがえる料理店一般社団法人

U Tokiju postoji restoran u kome je normalno da vas konobar usluži onim što niste tražili.

Naručiti knedle, a dobiti supu, na primer, ovde je sasvim uobičajena stvar,jer je u pitanju restoran “Restaurant of Mistaken Orders”(Restoran pogrešnih porudžbina).

U njemu su svi konobari i konobarice dementni, mešaju narudžbine, donose pogrešne obroke, zaboravljaju šta je mušterija tražila, ili čak popiju čašu vode koja je bila namenjena gostu.

Ali ovde se to ne shvata kao mana, to je zapravo primarna kvalifikacija kako biste radili na ovom mestu.

FOTO:YouTube/注文をまちがえる料理店一般社団法人

Restoran je osnovan kako bi se proširila svest javnosti o demenciji, a nenamerne greške konobara postale su karakteristika ovog gastronomskog mesta, zbog čega je ljudima i privlačan.

Direktor japanske televizije, Širo Oguni, pokrenuo je ovakvu inicijativu kako bi promenio percepciju o starenju i progresivnom kognitivnom oštećenju.

Demencija je opšti termin koji opisuje pad pamćenja, veština učenja i komunikacije.

Ideja za njegov projekat pala mu je na pamet kada su mu poslužili knedlu, umesto pljeskavice, dok je bio u domu za stare. Prvo je hteo da vrati knedlu, sve dok nije shvatio da je u nekom drugom svetu, sa različitim nivoima funkcionalnosti, uključujući greške koje mu nisu stvarno naškodile. Zašto jednostavno ne prihvati ono što je dobio, kao način poštovanja poteškoća sa kojima su se ljudi oko njega suočili – prenosi Forbes.

Ono što je divno u vezi sa ovim, jeste što ljude koji žive sa demencijom predstavlja kao srećne, marljive i komunikativne, umesto da na ovu bolest reaguje kao na zastrašujuću, depresivnu i užasnu izolaciju. Što gosti ovog restorana i potvrđuju svojim komentarima gde opisuju svoje iskustvo kao slatko, smešno i socijalno.

FOTO:YouTube/注文をまちがえる料理店一般社団法人

Za Japan se kaže da ima najveću populaciju starijih ljudi, tako da je prirodno da se ovakav projekat pojavi baš tamo.

U početku, 37 odsto porudžbina bilo je pogrešno, ali je nakon toga 99 odsto kupaca reklo da su zadovoljni obrokom.

Dešavalo se da konobari dođu i sednu sa svojim mušterijama, ili da zamole drugog konobara da ih sve zajedno usluži. Ništa od ovoga nije uznemirilo goste ovog restorana, jer dolaze znajući da verovatno neće dobiti ono što su tražili, i ovo iskustvo ostavlja upečatljiv utisak.

Oguni je rekao da njegov projekat nije samo u tome da bolje razume i prihvati osobe koje imaju demenciju, već je to pokušaj da pokaže ljudima kako mogu biti ljubazni jedni prema drugima, bez obzira na nedostatke.

Gosti dolaze u restoran da podrže i daju šansu ovim specifičnim konobarima i konobaricama,tako da ne brinu da li će dobiti naručen obrok, sve dok imaju priliku da uživaju u improvizovanom prijateljstvu sa onima koji ih uslužuju. Tako da, ukoliko vas put nanese do ovog mesta, budite sigurni da nećete zažaliti zbog izbora ovakvog mesta.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar