Petar Petković se sastao sa Karolin Zijade: Razgovor o predstojećoj sednici SB UN

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za KiM je naglasio značaj delovanja Misije UNMIK

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM (UNMIK), Karolin Zijade.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, bilo reči o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, kao i permanentno teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji je drastično pogoršan najnovijim, jednostranim potezima Prištine.

– Ukidanjem upotrebe dinara na teritoriji pokrajine i zabranom platnog prometa sa centralnom Srbijom, Srbima je onemogućena isplata njihovih prinadležnosti, socijalne pomoći, kao i finansiranje srpskih institucija na KiM, što je naš narod dovelo na ivicu humanitarne katastrofe – rekao je Petković i dodao:

– Vidlјiva je namera Prištine da sa ovom odlukom potpuno sa dnevnog reda skine i temu formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od 4.000 dana, a u do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima na KiM predviđena je kroz ZSO.

Petković je, kako se ističe u saopštenju, sagovornicu upoznao i sa nemogućim uslovima koje je Priština predvidela za sprovođenje referenduma za smenu četiri gradonačelnika na severu Kosova i Metohije, naglasivši da Kurti sve čini da referendum ne uspe, odnosno da sa 3,5% glasova zadrži vlast lažnih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije.

Podsetio je, da je pored smene gradonačelnika, neophodno i da odbornici u lokalnim skupštinama podnesu ostavke, što prištinske vlasti nisu predvidele.

– Svi potezi Prištine, providno i nedvosmisleno, vode ka samo jednom cilјu, a to je definitivno proterivanje srpskog naroda sa vekovnh ognjišta na Kosovu i Metohiji i zatiranje njegovog postojanja u pokrajini – rekao je Petković.

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za KiM je naglasio značaj delovanja Misije UNMIK u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, za Srbe i ostale nalbance u pokrajini.Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar