MUP izdao hitan apel za sve građane Srbije – svi saveti u jednoj poruci

MUP je apelovao da se nikada ne koristi voda kako bi se ugasio požar na elektro instalacijama i aparatima ili onaj izazvan benzinom ili uljem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: MUP

U prvih devet dana aprila na teritoriji naše zemlje dogodila su se 62 požara i eksplozije na stambenim zgradama. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obavestilo je građane šta treba da rade u slučaju požara u stanu ili kući.

Kako navode, u slučaju požara odmah treba:

  • Pozvati 193 i dati konkretne podatke o lokaciji požara (adresa, sprat i broj stana);
  • Ukoliko je požar zuahvatio samo jednu prostoriju zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju;
  • Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, a ako je požar manjeg obima, pokušajte gašenje;
  • Ako je požar većeg obima, napustite stan zatvarajući vrata za sobom.


Apel

MUP je apelovao da se nikada ne koristi voda kako bi se ugasio požar na elektro instalacijama i aparatima ili onaj izazvan benzinom ili uljem, već da se koriste aparati za gašenje požara tipa “S”.

Podsetimo, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zbog predstojećeg perioda toplog i suvog vremena pogodnog za nastanak i brzo širenje požara na otvorenom prostoru koji predstavljaju opasnost za živote i zdravlje građana i mogu prouzrokovati velike materijalne štete, apelovao je na građane da budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara, kao i da ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar