Proleće počinje ujutru u 4.06, osim lepšeg vremena donosi i prolećni umor, evo kako se izboriti sa tim

Ako sa dolaskom proleća osećate umor, pravo je vreme da se dobro pripremite i izbegnete nemile tegobe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Wes Hicks

Proleće ove godine počinje u sredu 20. marta u 4.06 časova. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ”Ruđer Bošković”.

Na dan početka proleća Sunce u Beogradu izlazi u 5.40, a zalazi u 17.50, što znači da će obdanica trajati 12 časova i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta.

Ujutru se očekuje slab prizemni mraz. Tokom dana pretežno sunčano, ponegde uz umerenu oblačnost. Vetar slab i
umeren, na istoku Srbije povremeno i jak, severozapadni, uveče u slabljenju i skretanju na zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od -2 do 4, a najviša od 11 do 16 stepeni.

Prolećni zdravstveni saveti

Ako sa dolaskom proleća osećate umor, pravo je vreme da se dobro pripremite i izbegnete nemile tegobe. Prolećni umor zahvata gotovo svakog drugog čoveka, navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Osim što slabi koncentraciju i smanjuje radnu sposobnost, prolećni umor oslabljuje imunitet, tako da postajemo podložni bakterijama i virusima.

Osećaj slabosti u proleće posledica je manjka vitamina C. Meteoropate su posebno osetljive – tokom prolećnih meseci, pojačavaju se tenzijske glavobolje i migrene, probavni problemi i bolovi izazvani čirom na želucu. Česti su depresija, živčanost i problemi s koncentracijom.

SLEDITE SLEDEĆE SAVETE

1. Što više se krećite na svežem vazduhu

2. Izlažite se suncu kad god je to moguće

3. Jedite laganu hranu

4. Ne zaboravite da uzimate po 400 g voća i povrća dnevno

5. Pijte dva do tri litra tečnosti dnevno

6. Smanjite cigarete i alkohol

7. Izbegavajte stres

8. Rekreirajte se

9. Posvetite se hobiju i druženju sa prijateljima

10. Odmarajte se dovoljno i spavajte najmanje osam sati

Osobama koje nemaju veće probleme sa zdravljem preporučuje se što više fizičke aktivnosti, dok bi srčani bolesnici trebalo da miruju dok vremenska promena ne prođe.

Kako protiv prolećnog umora i slabosti

Kako razlog prolećnog umora počiva u tome što čovekov organizam nije sposoban da se naglo prilagodi promenama u atmosferi, a posle zime je još i dodatno metabolički iscrpljen, oni koji pate od prolećnog umora mogu da olakšaju tegobe uzimanjem vitamina, minerala i fizičkom aktivnošću.

Posle duge zime i jednolične ishrane, sunce i naglo otopljenje često donose i prolećni umor. Prema rečima lekara, prolećni umor nije medicinski značajan, ali može da oteža svakodnevni život. Kako bi izbegli zdravstvene tegobe, lekari savetuju veći unos vitamina i postepeno povećanje fizičkih aktivnostiIzvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar