Preminuo scenarista “Kraljevskog govora” Dejvid Sajdler

Oskarovac je preminuo u 86. godini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Oscars

Dejvid Sajdler, najpoznatiji po scenariju za film “Kraljev govor”, za koji je dobio Oskara, preminuo je u 86. godini.

Sejdlerov menadžer Džef Agasi potvrdio je da je preminuo u subotu, prenosi BBC.

Dejvid je bio na mestu koje je najviše voleo na svetu, na Novom Zelandu, radeći ono što mu je dalo najveći mir, a to je bio pecanje – rekao je gospodin Agasi.

Tokom svoje karijere pisao je razne projekte uključujući animirane dečije mjuzikle “Kralj i ja”, “Potraga za Kamelotom” i “Medlin: Izgubljeni u Parizu”.

Sajdler je 1988. godine osvojio svoju prvu nagradu “Udruženja pisaca” za biografski film “Onazis: Najbogatiji čovek na svetu”.

Bio je i ko-scenarist komične drame ” Taker: Čovek i njegov san”.

Međutim, “Kraljev govor” je bio ono po čemu je bio najpoznatiji. Radnja prati priču o kralju Džordžu VI koji prevazilazi svoje teško mucanje i neočekivano prijateljstvo sa logopedom Lajonelom Logom uoči Drugog svetskog rata.

Agasi je rekao da je scenska verzija “Kraljevog govora” prevedena na mnogo jezika, uključujući italijanski, japanski i španski. Izvođena je na četiri kontinenta.

Svoj Oskar, osvojen 2011. godine, posvetio je svim ljudima koji mucaju.

Nastavio je da radi na idejama koje su ga interesovale. U vreme svoje smrti imao je više projekata u aktivnom razvoju, uključujući dokumentarne i igrane filmove.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar