Poznato je da kada Italijani pripremaju pastu, vole da ona bude najjednostavinija. Osnovni sastojci većine njihovih tradicionalnih jela jesu paradajz i masline.
Osim što je Napulj poznat po tome što je tu nastala pica, za jug Italije vezuje se i posebno spremljena pasta Roman Pasta alla Putanesca. U nekim verzijama tradicionalnih špageta stanovnika Napulja, mogu se naći i sardine, ali u osnovnoj verziji, dominiraju dve namirnice – crne masline i kapar.
Naravno, sos od paradajza je pelat, a kečap je u većini slučajeva najomraženiji proizvod Italijana.

Za ovu pastu potrebne su sledeće namirnice:
– konzerva oguljenog paradajza
– supena kašika slanog kapra (pre upotrebe oprati ga i osušiti)
– 200 grama crnih maslina
– dva češnja belog luka isečenog na pola
– aleva paprika po ukusu
– pet kašika maslinovog ulja
– so i biber
– pakovanje špageta

Priprema:
Stavite u proključalu vodu špagete da se kuvaju.
U međuvremenu pripremite sos:
U srednje zagrejanu posudu dodajte maslinovo ulje, beli luk i alevu papriku.
Pre nego što luk porumeni dodati kapar i masline i propržiti nekoliko minuta.
Dodati paradajz i uz mešanje kuvati pet minuta.
U gotov sos dodati kuvane špagete i dobro sve promešati.
Pre serviranja dodati usitnjen, svež peršunov list.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)