Mali: Formiran tim za Plan rasta za Zapadni Balkan (FOTO)

"Zadatak našeg tima, koji je danas održao i inicijalni sastanak, će biti da na najefikasniji način spovedemo sve neophodne aktivnosti"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram@mali_sinisa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je formiran tim za Plan rasta za Zapadni Balkan, koji će Srbiji omogućiti bližu saradnju unutar regiona i sa EU.

– Kao što je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  najavio u Tirani, zajedno sa ministarskom za evropske integracije Tanjom Miščević formirali smo tim za Plan rasta za Zapadni Balkan, koji će nam omogućiti bližu saradnju unutar regiona i sa Evropskom Unijom. Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i podrazumeva niz potrebnih reformi, kao i finansijsku podršku Evropske Unije.

Zadatak našeg tima, koji je danas održao i inicijalni sastanak, će biti da na najefikasniji način spovedemo sve neophodne aktivnosti.

U fokusu su nam aktivnosti na uspostavljanju jedinstvenog, najpre regionalnog tržišta, kao i približavanje evropskom tržištu, što će mnogo značiti za naše građane, a pre svega za naše poslovne veze sa Evropom.

Dalje, jedna od tema je i pristup jedinstvenom tržištu za plaćanje u evrima #SEPA što će značiti manje provizije i ubrzanje prekograničnih plaćanja.

Ubrzano radimo i na tzv. „zelenim koridorima“ kako ne bismo imali zadržavanje na drumskim i železničkim graničnim prelazima u teretnom saobraćaju prilikom izvoza i uvoza roba.

Povezivanje ekonomija i uklanjanje prepreka su veliki i važni ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju naše zemlje i regiona i boljoj budućnosti za naše građane.

Hoćemo da Srbija raste, tražimo nove izvore rasta i načine da olakšamo poslovanje našim privrednicima. Time stvaramo mogućnosti za dodatno zapošljavanje, za otvaranje novih radnih mesta i novih fabrika, i time naša ekonomija postaje konkurentnija i atraktivnija za investicije.

Osim ulaganja kroz naš budžet, kao što su izdvajanja za infrastrukturu i sve druge oblasti koje su važne za naše građane, ovo su naši dodatni napori kako bi dalje ojačali našu privredu i ostvarivali što veće stope rasta, objavio je Mali na svom Instagram profilu.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar