Danas slavimo Svetog Lava: Prema predanjima on je ukrotio Atilin gnev i sprečio propast Rima

Svetac se od mladosti učio svetovnoj filozofiji i hrišćanskim vrlinama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/You Tube

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Svetog Lava I koji je bio rimski papa. Rođen je u Italiji, a otac mu se zvao Kvintijan. Od mladosti se učio svetovnoj filozofiji i hrišćanskim vrlinama.

Bio je najpre arhiđakon kod pape Siksta III, a nakon njegove smrti, izabran je za papa rimski.

Prema predanju, kada je Atila Hunski došao blizu Rima i spremao se da razori grad, Lav je izašao pred njega, ukrotio gnev hunskog vođe i sprečio propast Rima. U hrišćanskoj tradiciji se takođe navodi da se Atila uplašio vizije apostola Petra i Pavla, koji su stajali pored Lava, i plamenim mačevima pretili Atili.

Kasnije je Sveti Lav pomogao pravoslavlju u borbi protiv Evtihijevih i Dioskorovih verovanja. Zbog toga je sazvan Četvrti Vaseljenski Sabor u Halkidonu, na kome je pročitana poslanica Lava, koju je, prema prednaju, on napisao i položio na grob svetog Petra.

Još za života se pročuo kao veliki dobrotvor i svetitelj koji može da isceli svaku bolest i odagna svaku muku.

Četrdeset dana pred smrt proveo je u postu i molitvi na grobu apostola Petra, moleći ovog svetitelja da mu javi da li su mu gresi oprošteni. Prema hrišćanskom verovanju, apostol mu se javo i rekao da mu jesu svi gresi oprošteni, osim grehova u rukopolaganju sveštenika. Sveti Lav je zatim počeo da se moli dok nije dobio potvrdu da će mu biti oprošteni i ti gresi. Preminuo je 461. godine.

Najpoznatija priča koja je ostala nakon njegovog života je o tome da je u jednom trenutku u njegov grad došao neki mađioničar i opsenar Iliodor, koji je svojim pričama zavodio omladinu. Lav ga je uhvatio, vezao i zajedno sa njim ušao u veliku vatru. Prema predanju, Iliodor je sav izgoreo, dok Lavu nije bilo ništa jer ga plamen nije ni dotakao.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar