Brnabić: Srbija ima manje preporuka ODIHR nego Nemačka

Predsednik spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Mihael Rot, napisao je da “izbori u Srbiji nisu bili fer”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Pink

Premijerka Ana Brnabić pozvala je predsednika Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaela Rota i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, povodom njihovih ocena o izveštaju ODIHR o izborima u Srbiji, da bi bilo bolje da zajedno sa drugim nemačkim institucijama primene preporuke koje ODIHR ima za Nemačku.

– Dragi Mihaelu Rotu i Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke, umesto da delite svaku svoju misao o poslovima drugih zemalja, i umesto što dozvoljavate sebi slobodu da delite pokroviteljske savete drugima, zašto ne biste zajedno sa drugim nemačkim institucijama primenili preporuke koje ODIHR ima za vas? Čini se da niste implementirali nijednu od 2017! – napisala je Brnabić na svom nalogu na mreži X, dodajući da tako ne funkcioniše funkcionalna demokratija.

S druge strane, kako je naglasila, Srbija je u proteklih sedam godina u potpunosti, uglavnom ili delimično primenila 54 preporuke.

– Kao rezultat toga, u poslednjem izveštaju ODIHR-a imamo manje preporuka nego u prethodnom. Upravo suprotno, Nemačka sada ima čak dva puta više preporuka nego u prethodnom izveštaju – napisala je premijerka u svojoj objavi.

Taj trend, kako je ocenila, prilično je zabrinjavajući.

– Sada je apsolutno ključno da u potpunosti primenite sve preporuke i pozivam Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke da reaguje što je pre moguće, pošto je prošlo više od 10 godina otkako ste poslednji put primenili bilo šta što je ODIHR imao da kaže – navela je ona.

Brnabić je dodala da je radi lakšeg snalaženja, kopirala preporuke iz izveštaja ODIHR-a o Nemačkoj u nastavku, kao i ODIHR-ov podsetnik da nisu uspeli da primene nijednu preporuku.

– Nema potrebe da mi zahvalite. To biste i vi uradili za Srbiju, sigurna sam – zaključila je Brnabić.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar