Veliki uspeh lekara u Kliničkom centru Vojvodine: Uspešno izvršene 4 transplantacije za manje od 24 sata

U 2024. godini, Klinički centar Vojvodine planira da poveća ukupan broj transplantacija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/wavebreakmedia

Multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa u sklopu Kliničkog centra Vojvodine (KCV), uspešno je izvršio četiri transplantacije bubrega, za manje od 24 časa, od toga dve od kadaveričnog (preminulog) donora, dok su dve transplantacije bubrega načinjene od živog srodnika.

Svi transplantirani pacijenti su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija, i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega.

U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz Kliničkog centra Vojvodine, te dalje ambulantno praćenje.

KC Vojvodine planira da poveća broj transplantacija

U 2024. godini, Klinički centar Vojvodine planira da poveća ukupan broj transplantacija, kao i da se načini potpuna revizija liste čekanja za transplantaciju bubrega na teritoriji AP Vojvodine.

Ovim transplantacijama se u KC Vojvodine nastavlja višegodišnji planirani proces donacije organa porekla od preminulih osoba, kao i pažljive selekcije i izvršenja transplantacija bubrega od strane živih srodnih, ali i nesrodnih dobrovoljnih davalaca.

Tokom 2023. godine u KC Vojvodine, izvršeno je 19 transplantacija bubrega, od toga 15 transplantacija kadaveričnih bubrega, gde je davalac preminula osoba.Izvor: Informer.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar