Da li i vaša mačka kopa oko posude sa hranom? Ovo su ČETIRI moguća razloga

Pojedine vlasnike ovo ponašanje ume da zabrinjava, ali zapravo nema potrebe za tim

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Abeer Zaki

Sigurno ste primetili čudno ponašanje vaše mačke koje prati grebanje i naizgled pokušaj zakopavanja njihove hrane pre ili posle jela.

Pojedine vlasnike ovo ponašanje ume da zabrinjava, ali zapravo nema potrebe za tim. Donosimo vam četiri razloga za ovakvo ponašanje vašeg ljubimca.

Prvi razlog može biti taj da vaša mačka sakriva miris svoje hrane, s obzirom da su mačke mesožderi i rođeni lovci, kada su u divljini love da bi preživeli, pa moraju sakriti ostatke svoje hrane kako drugi predatori ne bi nanjušili njihovo prisustvo. Dakle jedan razlog za “zakopavanje” je njihovo instinktivno ponašanje.

Foto: Unsplash/Marouane

Drugi razlog je želja da sačuva svoje mladunce, ukoliko ih ima. Pokušava da sakrije miris hrane kako predatori ne bi znali da su tu njene bebe.

Postoji mogućnost da vašoj mački dajete više hrane nego što joj je potrebno, što čini treći razlog zašto je zakopava.

Kao što smo već naveli, mačke zakopavaju ostatke hrane, pa ukoliko primetite vašeg ljubimca kako kopa oko njene posude, to može biti signal da joj dajete i više nego što joj treba. Mačka vidi višak hrane kao nešto čemu se neće vraćati, i instinktivno je zakopava.

Foto: Unsplash/Mohammad Reza

Četvrti razlog je jednostavan, mačke su čista bića i ne vole prenatrpan prostor, pa grebanjem pokušava da ga održi čistim.

Sve u svemu, nema potrebe prekidati ovakvo ponašanje niti se brinuti s obzirom da je njima to urođeno, a nikome ne nanosi štetu.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar