Film kao podsetnik na ljudsku brutalnost, ali i snagu: Patrijarh Porfirije na premijeri filma “Garavica”

Poručuje da je potrebno da se svim naporima suprostavimo osećanju mržnje u sebi, kao i među drugim ljudima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Instagram/patrijarh_porfirije

Patrijarh srpski Porfirije prisustvovao je večeras emitovanju dokumentarnog filma “Garavice” koji govori o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.

-Bol se preobraća u snagu, a tuga u radost, jer molitvenim sećanjem mi poštujemo sve naše, a i uopšte, sve nevine stradalnike bilo iz kojeg naroda, istovremeno zadobijajući nadahnuće da sa odgovornošću idemo dalje kroz život. Da čuvamo veru, ime i obraz. Da pamtimo svoje stradalnike i uvažavamo tuđe, kako nam se više nikad i nikom slično ne bi dogodilo, i kako bismo takvim nastojanjem bili plemenit primer drugima, naveo je patrijarh.

Poručuje da je potrebno da se svim naporima suprostavimo osećanju mržnje u sebi, kao i među drugim ljudima. To je dužnost koju dugujemo svima onima koji su stradali i onima čija je priča ispričana u ovom filmu.

-Ovo nije samo film, nego i podsetnik na ljudsku brutalnost, ali i na ljudsku snagu i otpornost. Njihova borba za opstanak, ljubav i patnja podsećaju na nezamenjive prioritete mira, tolerancije i poštovanja ljudskog života. Neka žrtva Garavičkih stradalnika bude snaga mladima u našem narodu da žive časno i nadahnuće da istraju u očuvanju svog identiteta, stečenog krštenjem, a prizvanog da bude posvećen Bogu i prijateljstvu sa svakim čovekom, naveo je patrijarh Porfirije.

Dokumentarni film “Garavice” donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata. Film objašnjava i posledice koje su usledile nakon likvidacija na Garavicama i drugim masovnim stratištima u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu. Film je baziran na više od tri hiljade dokumenata (sudske presude, saslušanja, zapisnici, izveštaji, proglasi i dr.) i živoj reči dvadeset i sedam preživelih svedoka, od kojih u filmu govori njih petnaest.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar