U Srbiji poslodavci još uvek imaju predrasude: Polovina nezaposlenih starija je od 45 godina, žene najugroženije

Postavlja se pitanje zašto poslodavci nerado biraju baš starije radnike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Od deset radnika u najnaprednijim ekonomijama sveta, četvoro će do 2050. godine biti starije od 50 godina, pokazalo je istraživanje „Promovisanje radne snage svih godina” Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. S druge strane, najnovija analiza finansijske kompanije „Kanada lajf” na 2.000 odraslih potvrdila je da otprilike svaki peti zaposleni stariji od 55 godina smatra da je diskriminisan zbog svojih godina.

Kakva je situacija kod nas, da li ovdašnje poslodavce interesuje da li je kandidat za posao mlađi ili stariji ili mu je važnija produktivnost?

U Srbiji ima bezmalo 200.000 građana starijih od 45 godina koji su bez posla, tačnije, prošlog novembra ih je na birou rada bilo 198.516 u kategoriji od 45 do 65 godina (ukupno nezaposlenih je 386.841). Iako država daje posebne podsticaje i za njihovo zapošljavanje, poslednju reč ipak imaju poslodavci. Mogu da biraju između onog ko ima do 30 godina, kvalifikovanog i polukvalifikovanog, onog koji je registrovan kao tehnološki višak ili onih koji su stariji od 50, jer su to otprilike najugroženije grupe na ovdašnjem tržištu rada. Postavlja se pitanje zašto poslodavci nerado biraju baš starije radnike.

Nadežda Satarić, iz Udruženja građana „Snaga prijateljstva – Amiti”, podseća da sami poslodavci imaju predrasude da su najefikasniji radnici od 30. do 45. godine.

– Između dva kandidata istih kvalifikacija i sposobnosti, oni bi u 68 odsto slučajeva odabrali osobu mlađu od 45. Zato je među ženama od 45 godina, koje su inače najugroženija grupa na tržištu rada, najveći broj dugoročno nezaposlenih. Razočaranje, obeshrabrenje, gubitak nade i brojni neuspeli pokušaji da nađu posao, dovode ih do odustanka od daljeg traženja posla (aktivno pokušava da pronađe zaposlenje tek 55.000 njih) – objašnjava Satarićeva.

Ipak, situacija se u poslednje vreme „prinudno” poboljšava, uglavnom zbog niske stope nezaposlenosti, koja iznosi devet odsto, ali i manjka mlađe radne snage. To je nateralo poslodavce, dodaje Satarićeva, da više nego ranije budu otvoreni za zapošljavanje i osoba koje imaju 50 ili više godina, pa čak i penzionera.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar