Registrovan i četvrti slučaj morbila u Srbiji, oglasio se “Batut”

Prethodne, 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji , od kojih je većina ( 94%) bila nevakcinisana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Julia Koblitz

Nakon što su laboratorijski potvrđena prva tri slučaja morbila, danas su potvrđene male boginje u laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” kod odrasle osobe koja je vakcinisana jednom dozom vakcine, a koju je juče prijavio Institut za javno zdravlje Vojvodine, sa teritorije grada Novog Sada

Prvo je prijavljena porodična epidemija sa dve obolele osobe u Beogradu, u kojoj je oboleo mladić koji pohađa srednju školu i njegova majka u čijoj medicinskoj dokumentaciji piše da je preležala bolest u dečijem uzrastu. Potom je potvrđen i treći slučaj obolevanja kod nevakcinisanog deteta koje ide u drugi razred. Kod jednog deteta bolest je dovela do upale pluća.

Danas su morbile potvrđene kod odrasle osobe koja je vakcinisana jednom dozom vakcine, saopštio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Od 7. februara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.).

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

Pandemija COVID-19, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope. Prema podacima SZO, beleži se porast broja slučajeva morbila tokom 2023. godine u odnosu na 2022. godinu za 30 puta. Zaključno sa oktobrom 2023. godine registrovano je preko 30.000 slučajeva u 40 od 53 zemlje Evropskog regiona SZO, sa oko 21.000 hospitalizovanih i sa pet smrtnih ishoda u dve zemlje. Uzrasna distribucija ukazuje da su dva od pet slučajeva u uzrastu od 1 do 4 godine života, odnosno jedan od pet među odraslima starijim od 20 godina.

Od početka godine ECDC registruje oko 1000 slučajeva u zemljama EU, a od početka prošle godine registrovano je 7 smrtnih ishoda, 6 u Rumuniji (četvoro dece ispod jedne godine života i dvoje odraslih) i jedan smrtni ishod u Irskoj. U periodu 2020-2022. godina u Evropskom regionu SZO obuhvat sa prvom dozom MMR vakcine je pao sa 96% na 93%, a drugom sa 92% na 91%, pa je tako 1,8 miliona dece ostalo nevakcinisano.

Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata. Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1%, a u 2021. godini svega 74,8%. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%.

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2022. godini je bio 81,3%, a pre upisa u prvi razred osnovne škole 89,5%. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2023. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata treba da iznose 95%, kako bi se sprečila cirkulacija uzročnika u populaciji i obolevanje.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prethodne, 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji , od kojih je većina ( 94%) bila nevakcinisana.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar