Mercedes je pre 30 godina izradio električni auto, a onda ga zaboravio! (VIDEO)

Model su prvo videli posetioci sajma u Hanoveru, a kao osnova je poslužila limuzina 190

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Unsplash / Vlad Kutepov

U vreme kada manje-više svi veliki svetski proizvođači automobila počinju masovno da izrađuju električne modele, neki od njih s ponosom ističu kako su prve korake na polju elektrifikacije načinili još u 20. veku!

Jedan od njih je Mercedes, koji je pre 30 godina eksperimentisao s električnim pogonom na limuzini 190 E.

Automobil je predstavljen posetiocima sajma u Hanoveru maja 1990. godine, a kao osnova je poslužila regularna varijanta ovog modela.

Eksperiment sa baterijama

Mercedes je tada eksperimentisao sa visokoenergetskim natrijum/nikl-hlorid baterijama, koje su imale mnogo veću gustinu električne energije od klasičnih automobilskih akumulatora.

Već naredne godine, na ženevskom auto-salonu kompanija je izložila unapređenu verziju Mercedesa 190E Electro, nagovestivši posvećenost ovom projektu.

Kako je tada isticano, 190E “Electro” je imao isti kabinski prostor kao model sa SUS motorom, a i bezbednosne karakteristike vozila ostale su nepormenjene.

Automobil prikazan u Ženevi dobijao je pogon od dva elektromotora ukupne kombinovane snage 44 KS, a svaki je pokretao po jedan od zadnjih točkova.

Mercedes 190E Electro mogao je da sa punim baterijama pređe do 110 km, a baterije su se dopunjavale i u vožnji pomoću sistema regenerativnog kočenja.

Mercedes je u periodu 1992-1996. na nemačkom ostrvu Rigen u Baltičkom moru sproveo niz testova kako bi ispitao autonomiju automobila u različitim uslovima vožnje.

Pixabay

Uspešno testiranje, ali…

U tu svrhu, ručno je izrađeno 10 vozila, koja su bila opremljena različitim elektromotorima i baterijama različitih konfiguracija. Eksperimentisali su i sa manuelnim menjačem u kombinaciji sa elektromotorom. Na ostrvu je instalirana i specijalna stanica za dopunu baterija sa solarnim kolektorima.

Mercedes navodi da su se vozila odlično pokazala i gotovo da nije bilo problema u eksploataciji. Jedan od automobila je čak godišnje prelazio i 100.000 km.

Ipak, nemački proizvođač nakon okončanih testova nije dalje razvijao e-tehnologiju, pa se na serijske električne Mercedese čekalo još punih 20 godina.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar