Bila je omiljena na YU prostorima, a evo kako bi PEGLICA izgledala danas (FOTO+VIDEO)

Pre nego što je "penzionisan", Fiat 126 na svim tržištima i u svim varijantama prodat je u skoro 4,7 miliona primeraka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Priča o čuvenom Fiatu 126, na našim prostorima poznatiji kao “peglica“, zvanično je započela 1972. u Torinu, gde je na Sajmu automobila imao premijeru, kao zamena vrlo uspešnom modelu Fiat 500.

Pre nego što je “penzionisan”, na svim tržištima i u svim varijantama prodat je u skoro 4,7 miliona primeraka, ali u Zapadnoj Evropi nikada nije dostigao popularnost prethodnika, prvenstveno jer su mali automobili s motorom pozadi tada smatrani prevaziđenima.

U Istočnoj Evropi, međutim, slika je bila drugačija.

Zaslužio kultni status

Mali Fiat 126 bio je vrlo popularan u ovom delu Starog kontinenta, a vremenom je stekao i kultni status. Najviše primeraka proizvedeno je u Poljskoj (3.300.000), zatim u Italiji (1.300.000) i nepoznat broj u staroj Jugoslaviji.

“Peglica” se izrađivala u fabrici Zastava, pod nazivom Zastava 126, i bila je vrlo prisutna na ulicama i putevima SFRJ.

Proizvodnja u Poljskoj okončana je 2000. godine, i simpatični četvorotočkaš polako je nestajao sa vidika, bez adekvatnih delova za zamenu.

“Naslednik” na struju

U vremenu kada se proizvođači okreću svojim zaboravljenim zvezdama, koje doživljavaju renesansu kao električni modeli, dizajneri s portala Motor1 potrudili su se da nam prikažu kako bi mogao da izgleda naslednik “peglice”.

Prema njihovoj zamisli, vozilo bi bilo rađeno na platformi novog Fiata 500e, što je potpuno logično, i ponudio bi modernizovane linije originalne 126-ce sa LED osvetljenjem i dodatnom opremom.

Moramo priznati da ovako zamišljeni Fiat 126e zaista izgleda sjajno, i budi nostalgiju za nekim jednostavnijim vremenima.

Više fotografija redizajniranog vozila možete pogledati na OVOM linku, a preporučujemo da odgledate i snimak svih reklama, koje su svojevremeno snimljene za Fiat 126.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar