Ovi hitovi koje obožavate su naši izvođači prepevali, a ona je morala da povuče pesmu sa Jutjub kanala

Naše muzičke zvezde često obrađuju hitove stranih izvođača

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Printscreen/Youtube

U emisiji “Naj od naj”, koja se svake subote od 13.30h emituje na Blic televiziji, slušamo i gledamo koje su to pesme naši pevači obradili od izvođača iz Grčke, Bugarske i Turske i napravili od njih velike hitove i u regionu.

Aca Lukas ima veliki broj hitova, a neke od njegovih najpoznatijih pesama su prepevane i to uglavnom od grčkih pevača.

Nije tajna da su najveći hitovi Ace Lukasa uglavnom grčke obrade. Marina i Futa kao većinski autori Lukasovih pesama su prepoznali popularnog pevača kao nekog kome bi najbolje legao upravo melos koji dolazi iz ovde zemlje.

Pesma “Lična karta” je bila među prvim Lukasovim obradama, a ujedno je postala i jedan od njegovih najvećih hitova.

Kada su se pevaču usladile grčke pesme koje su definitivno bile vćc provereni hitovi, usledile su i druge obrade. Pesma “Nisam preživeo”, “Bajpas”, kao i njegov veliki hit “Pesma od bola”.

Grčke muzičke zvezde Ana Visi i Keti Garbi bile su najveća inspiracija pevaču i njegovim autorima kada su pesme u pitanju.

Foto:Printscreen/Youtube

Ceca Ražnatović tokom svoje dugogodišnje karijere nije sebi dozvoljavala često obrade, pa zato u svom repertoaru ima svega par obrađenih pesama.

“Oproštajna večera” sa albuma 2000, pesma “Tačno je” koja se našla na albumu “Decenija”, ali hit koji smo izdvojili je svakako njena prva obrađena pesma, u pitanju je hit “Ja još spavam”.

Grči pevač Hristos Kiriazis je otpevao svoj hit “Epimeno”, koji je Marini i Futi poslužio kao inspiracija za hit, koji je i danas nakon toliko godina na Cecinom repertoaru.

Željko Samardžić je iskoristio melodiju grčke pesme za svoj veliki hit „Bezobrazno su zelene“. Ova pesma je postala njegova lična karta i nezaobilazna je na mnogim veseljima.

Željko Samardžić je 2001. godine lansirao jedan od svojih najvećih hitova. Pesma “Bezobrazno zelene” se zavrtela od samog objavljivanja, a pomenuta pesma je i dan danas deo gotovo svake proslave. Upravo ova pesma je jedina u diskografiji poznatog pop pevača, kao obrada.

Grčka zvezda Valadis je ovu pesmu objavio 1999. godine, a samo godinu dana kasnije pesma je uz kupljena prava, predstavljena i publici u Srbiji i regionu.

Na oficijalnom Željkovom kanalu, ova pesma broji preko 10 miliona pregleda.

Foto:Printscreen/YouTube/Republika TV

Saša Kovačević je jednu od svojih najlepših balada, pesmu „Živim da te volim“,prepevao od pevača Nikosa Vertisa, ova pesma je veliki hit i u Grčkoj ali i kod nas.

Definitivno je bilo suđeno da pesma Nikosa Vertisa, velike grčke zvezde završi upravo u rukama Saše Kovačevića. Pesma pomenute grčke zvezde je godinama bila veliki hit, a onda je njenoj popularnosti dodatno doprineo i Saša Kovačević kada je uz dozvolu Nikosa obradio pesmu na srpskom, koju znamo pod nazivom “Živim da te volim”.

Nikos je prošle godine održao spektakularan koncert na Tašmajdanu, a na sceni upravo uz ovaj hit, pridružio mu se i Saša Kovačević.

Foto: Printscreen/youtube

Inspiraciju u grčkoj muzici našla je i Nataša Bekvalac i to za svoju pesmu „Ponovo” koja važi za jednu od njenih najlepših balada.

Nataša Bekvalac takođe spada u red pevačica koje nemaju mnogo obrada u svojoj diskografiji. Ipak za svoj veliki hit “Ponovo” autori su inspiraciju potražili u hitu grčke pevačice Pegi Zina. Upravo njena pesma je naterala Dragana Brajovića Braju da napiše savršen tekst, uz koji i dan danas devojke liju suze.

 

Pesma “Hajde” je definitivno lansirala Teu Tairović u sam vrh muzičke scene, a inspiraciju za svoj veliki hit je potražila od izvođača iz susedne zemlje.

Iako je pre toga iza sebe imala karijeru i nekoliko slušanih pesama, sa ovom pesmom, Tea je postigla sve ono što je želela. Ipak mnogi njeni fanovi su bili pomalo i razočarani kada su saznali da je pesma “Hajde” zapravo obrada velikog albanskog hita.

Ova pesma je u Albaniji takođe bila veliki hit, a Tea i njen tim su shvatili da bi upravo ova pesma napravila ozbiljan posao i na srpskom jeziku. Uz sve potrebne dozvole, Tea je melodiju prepustila koleginici Sanji Vučić, koja je napisala tekst koji je u rekordnom roku naučio ceo Balkan. Upravo ovu pesmu su obradile i pevačice iz Bugarske i Grčke, ali je ubedljivo najveći uspeh pesma postila u srpskoj verziji.

Pesmu pod nazivom “Sama” koju izvodi Maja Berović ima identičnu melodiju kao latino pesma koja na Jutjubu broji više od dve milijarde pregleda. Upravo zbog toga, Maja je bila primorana da pesmu skine sa svog Jutjub kanala.

Maja Berović je najveći uspeh postigla definitivno tokom saradnje sa Bubom i Džalom, u tom periodu su se sa svih strana čuli njeni hitovi, a na jednom od njenih najneuspešnijih albuma, našla se i čuvena pesma “Sama” koje više nema na muzičkim platformama, i to sa razlogom.

Maja je jednom prilikom ispričala u jednom intervju da nije znala da je pesma “Sama” obrada, i da je to saznala upravo na Kubi, dok je snimala spot za pomenutu pesmu, kada je original čula na radiju. Iako je imala poverenja u tadašnje saradnike, autori originalne pesme su se ubrzo javili i uklonili pesmu sa Jutjuba.

Maja ne krije da joj je veoma krivo, što pesma ne postoji na njenom oficijalnom kanalu, kao ni na ostalim muzičkim platformama i što je zbog svega što se izdešavalo, retko kada izvodi na nastupima.

FOTO:printscreen/youtube

Danas Emina Jahović potpisuje mnoge svoje pesme, ali kada je njen hit “Da l’ ona zna” u pitanju, pevačica se poslužila melodijom jedne grčke pesme iz 1997. godine.

Iako je poznata kao kantautor, Emina Jahović se pre mnogo godina ipak poslužila grčkim hitom, kako bi isti obezbedila i sebi.

“Da li ona zna”, njen veliki hit je zapravo obrada.

U dosta sporijoj verziji je pomenuta pesma bila jedna od najslušanijih u bratskoj zemlji, a onda je Emina Jahović ovoj melodiji , popularne grčke zvezde Keti Garbi dala potpuno novi aranžman, i dobila hit koji je definitivno obeležio njenu karijeru.

FOTO:_printscreen/youtube

Dara Bubamara je pesmu “Opa Opa” prepevala od jedne od najpopularnijih grčkih grupa, a čak nije promenila ni naziv numere. Ova pesma je u isto vreme bila veliki hit i u Srbiji i u Grčkoj.

Poznati grčki sastav Anitik, je 1999. godine lansirao album “Opa, opa”, na kojem se nalazio istoimeni hit. Ova pesma je tog leta bila glavni pokretač na svakoj žurki, a u tom period je glavni ženski vokal ovog sastava bila upravo Elena Paparizou, poznata evrovizijska pobednica iz Grčke. U nedostatku inspiracije, već sledeće godine Dara Bubamara je objavila svoju verziju pesme “Opa, opa”, uz već proverenu melodiju koja je bila hit, Dara nije mnogo menjala ni sam refren, pa je tako osigurala sebi te godine hit.

Foto: Printscreen/TV Pink

Malo ko zna da je mnogima omiljena pesma od Saše Matića “Kad ljubav zakasni”, zapravo prepevana od izraelske pevačice Sarit Hadad.

Nakon velikog hita koji je imao odmah na početku karijere, Sasa Matić je imao ozbiljan zadatak da publici pruži još bolje. Pa je tako 2002. godine objavio album sa baladom “Kad ljubav zakasni”, koja je uvrštena među najlepše balade.

Foto: Youtube/ Screenshot


Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar