Zašto nam zimi suze oči? Uzrok je banalan, a rešenje vrlo jednostavno

Ipak, ukoliko sipmtomi potraju, najbolje bi bilo da se obratite oftalmologu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/senivpetro

Od suve kože lica, crvenih i promrzlih ruku, pa  do curenja nosa… Sve ovo su zimske “radosti”  koje doživljavamo tokom ovog godišnjeg doba. Još jedna, takođe učestala boljka, koja se u ovo vreme posebno aktivira, jeste suzenje očiju. Zašto do toga dolazi?

Sindrom suvog oka

Znamo da hladan vazduh isušuje kožu zbog nedostatka vlage u atmosferi. Zbog toga dolazi do dehidratcije tkiva, uzrokujući pucanje kože i ljuštenje. Hladnoća, a posebno ona zimska, ima slično dejstvo na još jedan organ, oči, piše Živim.hr.

– Zvuči kontraintuitivno, međutim, razlog zbog kojeg nam oči toliko suze kada napolju postane hladno, jeste taj što se one suše – rekao je Majkl Brusko, oftalmolog.

Foto: Freepik/
pvproductions

Ova pojava je poznatija i kao sindrom suvog oka koji pogađa mnoge. Kada smo na otvorenom, hladan vazduh lišava oči vlage, što znači da se suzni kanali bore da proizvedu dovoljno suza. One imaju izrazito važnu ulogu i potrebne su za održavanje očiju vlažnima i glatkima i omogućavaju jasan vid. Pored toga, suze prave zaštitni omotač preko rožnjače, kako bi se zaštitile od štetnih materija, poput prljavštine i prašine.

– Hladan vazduh je toliko suv da može da prouzrokuje isparavanje hidratantnog suznog filma oka. To izaziva preteranu reakciju u oku poznatu kao refleks suza. Signali poslati između nerava u zadnjem delu oka i mozga pokreću proizvodnju viška suza kako bi se nadoknadila suvoća. Kad je jako hladno i vetrovito, ovaj refleks „radi prekovremeno“ pa može da dođe do prekomernog suzenja – rekao je dr Brusko.

Foto: Freepik/
rawpixel.com

Oprezno s kremama

Kreme i hidratantne kreme koje se nanose na područje oko očiju, a koje su jako važne za negu suve kože, zimi takođe mogu da prouzrokuju suzenje očiju. Dodatno, kreme koje iritiraju osetljivu kožu oko očiju mogu da izazovu upalnu reakciju, uzrokujući suzenje. Važno je i napomenuti da su neki skloniji sindromu suvog oka od drugih.

Na primer, za očekivati je da oni koji ceo dan rade pred ekranom računara imaju tanji ili manje kvalitetan suzni film na očima, jer su im oči jako napregnute.

– Ovo će razrediti suzni film tako da, kada ove osobe izađu, suvom hladnom vazduhu neće biti potrebno toliko vremena da izazove suzenje – rekao je oftalmolog.

Iako je u pitanju neprijatna pojava, ovaj lekar kaže da je suzenje očiju zimi u principu bezopasno.

Foto: Freepik/KamranAydinov

Poseta oftalmologu

Ukoliko simptomi potraju, najbolje je posetiti oftalmologa.

– Uznapredovale suve oči mogu da oštete prednju površinu oka i da oslabe vid i zato je važno otići na pregled – rekao je dr Ronald Bener, predsednik Američkog optometrijskog udruženja.

Foto: Freepik/freepik

 

Veštačke suze

Kako biste izbegli ovaj neželjeni sindrom, oftalmolozi savetuju korišćenje veštačkih suza bez konzervansa koje će ponovo vlažiti oči. Takođe, savetuju stavljanje toplih obloga na oči po nekoliko minuta. To osigurava vlagu i toplinu, što ublažava suvoću očiju pa na taj način može i da se spreči prekomerno suzenje.

– Nošenje naočara za sunce napolju, kao barijere za zaštitu očiju, može da bude dobro rešenje – rekao je dr Brusko, dodajući da je njihova hidratacija vrlo važna, kao i da smanjuje rizik od upale.Izvor: Objektiv.rs, avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar