Oglasila se Narodna banka Srbije: “Pokrenuta diplomatska aktivnost kako bi se pokušaji Prištine sprečili”

Podsetimo, Centralna banka u Prištini saopštila je da će od 1. februara evro biti jedina valuta na KiM

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia/PedjaNbg

“Najavom ukidanja platnog prometa sa centralnom Srbijom od 1. februara, privremene prištinske institucije ugrožavaju opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i ne postoji nijedan objektivni razlog za preduzimanje takvog koraka, a Narodna banka Srbije sa drugim državnim institucijama radi na pronalaženju rešenja kako ova uredba ne bi bila primenjena”, izjavio je danas za Tanjug direktor Sektora za kontrolu banaka u NBS Darko Stamenković.

Prema njegovim rečima, institucije u Prištini protivpravnim aktivnostima i merama nastoje da ukinu platni promet u dinarima, pre svega, građanima srpske nacionalnosti, a taj pokušaj ide u pravcu nastojanja da se donošenjem posebnih podzakonskih propisa, spreči transport srpskog dinara, odnosno gotovine na Kosovu i Metohiji.

– Narodna banka Srbije je u koordinaciji sa svim nadležnim državnim institucijama, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pokrenuta je intenzivna diplomatska aktivnost kako bi se ovi pokušaji Prištine sprečili. U neposrednoj smo komunikaciji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, a u okviru svojih nadležnosti, NBS se trudi da pruži sve potrebne analize u vezi sa posledicama i efektima donošenja ovakvih mera, kao i da analiziramo sve moguće načine rešavanja postojećeg problem – rekao je on.

Naglasio je da su najavljene mere direktno usmerene protiv opstanka i obezbeđenja osnovnih uslova za život srpskog stanovništva i svih onih koji primanja ostvaruju u dinarima.

– To su primanja po osnovu zarada u zdravstvu, obrazovanju, socijalnih davanja, penzija. Nastojanja prištinskih institucija idu u pravcu onemogućavanja efektivnog prstupa sredstvima građana koji ta sredstva primaju od institucija Srbije na račune. Želim da naglasim da se transport srpskog dinara, odnosno gotovine na Kosovu i Metohiji, nesmetano odvija unazad više od 20 godina bez većih problema, transparentno, prijavljivan je na administrativnim prelazima sa Kosovom i Metohijom, a prištinske institucije su u prethodnom periodu bile upoznate sa obavljenjem tog transporta – naveo je Stamenković.

Istakao je da se najavljenim merama ne sprečava samo transport, već i finansijskim institucijama Srbije na Kosovu i Metohiji, onemogućava da distribuiraju tu gotovinu građanima na KiM.

Stamenković je naglasio i da pokušaji prištinskih institucija da predstave da je jedino zakonito sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji evro, nisu tačni, jer kako je ukazao jedina emisiona centralna banka koja je dozvolila upotrebu svoje valute na Kosovu i Metohiji, južnoj srpskoj pokrajini, jeste Narodna banka Srbije.

– Prištinske institucije su se samovoljno i unilateralno odlučile za de fakto upotrebu evra, ali čak i evropske institucije naglašavaju da to nije urađeno na osnovu postignutih dogovora sa evropskim institucijama, da to nije zakonito već de fakto sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji – rekao je on.

Dodao je da zato NBS sa svim nadležnim državnim institucijama radi na rešavanju ovog problema i pruža im podršku u pronalaženju rešenja.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar