Snimljen najređi kit na svetu: Ovo se desilo drugi put u istoriji! (VIDEO)

Najređi kit na svetu nedavno je fotografisan kod obala Tajlanda tek drugi put u istoriji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Video/Facebook

Grupa turista na čarter brodu u blizini Puketa uočila je misterioznu belu kreaturu dok je bila na putovanju za Novu godinu.

Snimili su par Omurinih kitova kako plivaju zajedno u Andamanskom moru, a jedan od njih je bio potpuno bele boje. Oni su poslali snimak zvaničnicima organizacije za zaštitu životne sredine “Kitovi Tajlanda”, koji su ga podelili na društvenim mrežama početkom januara, piše Daily Mail.

– Ovo je revolucionarna vest, prva te vrste i uzbudljivo morsko otkriće – napisali su u opisu snimka.

Prema Thon Thamrongnavasavat iz “Kitovi Tajlanda” ovo je prvi put da je potpuno beli kit Omura uočen na Tajlandu. Pojava ovih kitova je naknadno prijavljena tajlandskom Odeljenju za morske i obalne resurse, koje je pokrenulo potragu za jedinstvenom životinjom.

Nakon nekoliko dana potrage, zvaničnici su rekli da ga nisu pronašli, ali da su u tom području uočili još najmanje četiri kita Omura. Plivali su i hranili se u blizini ostrva Phi Phi, ostrva Medenog meseca i ostrva Koral.

Šta su Omuri kitovi

Omurini kitovi su poslednja vrsta sisara koja je identifikovana, prema stručnjacima iz organizacije “Zaštite kitova i delfina”. Prvi put su viđeni 2003. godine, kada su njihovi ostaci nasukani na obalu, a 2015. godine primećene su i žive jedinke.

Imaju duga i tanka tela, zbog čega izgledaju „zmijski“, a leđno peraje im je malo i zakrivljeno. Mogu narasti do 12 metara u dužinu i težiti do 20 tona, a do sada je primećeno da uglavnom žive u tropskim i toplim morima.

O Omurinim kitovima poznato je vrlo malo informacija, tako da naučnici nisu sigurni u njihovu populaciju i varijacije u izgledu.Izvor: Daily Mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar