Među pet namirnica koje skraćuju život je i jedna koju obožavamo

Navodno skraćuje život za šest minuta svaki put kad je pojedemo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Svi vole da se s vremena na vreme prepuste zadovoljstvu u omiljenoj hrani, ali da li ste ikada razmišljali o posledicama koje to nosi? Prema studiji Univerziteta u Mičigenu, konzumiranje određene hrane može skratiti vaš životni vek za nekoliko minuta.

Stručnjaci izdvajaju šta od onoga što konzumiramo skraćuje život, a navode i koliko – tačno u minut.

Hot dog – 36 minuta

Koliko god viršle izgledale ukusno, pune su štetnih konzervanasa, nitrata i imaju visok nivo natrijuma. Studija je pokazala da konzumiranje jednog hot doga može skratiti životni vek za 36 minuta. Ako volite viršle, pokušajte da pronađete zdravije alternative kao što su one od organskog mesa ili varijante na bazi povrća.

Gazirana pića – 12 minuta

Gazirana i druga slatka pića puna su praznih kalorija koje mogu povećati rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Uz to, mogu izazvati karijes i dehidraciju. Studija je pokazala da ispijanje jednog ovakvog bezalkoholnog pića može skratiti životni vek za 12 minuta. Zato pokušajte da više pijete vodu ili nezaslađeni čaj kao zdraviju alternativu.

Dupli čizburger – 8 minuta

Dupli čizburger je mnogima omiljena brza hrana, ali može biti jako štetan po zdravlje. Prepun je natrijuma, nezdravih masti i ugljenih hidrata, što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara i srčanih bolesti. Studija je pokazala da jedenje jednog duplog čizburgera može skratiti životni vek za osam minuta.

Pica – 7,8 minuta

Pica je popularna hrana u kojoj gotovo svako uživa, ali može biti i jedna od najgorih namirnica za vaše zdravlje. Komercijalne pice pune su prerađenog mesa, rafinisanih ugljenih hidrata i nezdravih masti. Studija je pokazala da konzumiranje jednog parčeta pice može skratiti životni vek za 7,8 minuta. Ako volite picu, pokušajte da napravite domaću sa svežim i zdravim sastojcima. Tada znate šta stavljate u svoje telo.

Slanina – 6 minuta

Slanina je omiljena opcija za doručak, a posebno u Srbiji mnogi ne mogu da joj odole. Međutim, ona sadrži dosta zasićenih masti i soli, što može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Studija je pokazala da jedenje samo jednog režnja slanine može skratiti životni vek za šest minuta.

S druge strane, pojedini stručnjaci kažu kako slanina nije nezdrava, ali pod uslovom – da imamo meru.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar