Manastir Visoki Dečani o poseti patrijarha Porfirija: Veliki simbolički značaj za SPC i Srbe na KiM

Njegovu Svetost Patrijarha dočekala je visokoprepodobna igumanija pećka Haritina sa sestrinstvom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Instagram/patrijarh _porfirije

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije stigao je u Pećku Patrijaršiju, stavropigijalnu lavru i drevno duhovno i istorijsko sedište srpskih arhiepiskopa i patrijaraha. Njegovu Svetost Patrijarha dočekala je visokoprepodobna igumanija pećka Haritina sa sestrinstvom.

Posle svečanog molitvenog dočeka, kome su učestvovali i iguman Sava sa nekoliko dečanskih monaha, sveštenici pećkog namesništva sa vernicima, patrijarh Porfirije se poklonio čudotvornoj ikoni Bogorodice Pećke i svetim moštima svojih prethodnika arhiepiskopa i patrijaraha srpskih.

Patrijarh Porfirije služiće na Božić Svetu liturgiju u sedištu Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji.

Pre toga, u pratnji mesnog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, patrijarh Porfirije će posetiti nekoliko manastira, među kojima su Visoki Dečani i Gračanica, a posetiće i “pastirski narod u orahovačkom kraju”, naglašeno je u objavi.

Ova poseta ima veliki simbolički značaj za SPC i srpski narod na Kosovu, jer će Patrijarh Porfirije pružiti očinsku podršku vernicima naše Crkve na Kosovu i Metohiji tokom praznika Roždestva Hristovog.

Patrijarh Porfirije je zamonašen u manastiru Dečani 1986. godine. Za patrijarha SPC izabran je 2021. godine i svečano je ustoličen u Patrijaršijskom manastiru Pećka 14. oktobra 2022. godine. Patrijarh Porfirije je poslednji put bio u Pećkoj patrijaršiji na Vidovdan 2023. godine, gde je služio prazničnu liturgiju.

“Blagodaran sam Gospodu Bogu, Svetom ocu Savi i svim svetima iz roda našega što su me udostojili da ponovo ugledam lepotu Pećke Patrijaršije i ikonu Pećke Krasnice. Ako Bog da, ovih dana posetiću naše divne svetinje i manastire na Kosovu i Metohiji i dočekati praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista-Božić”, naveo je partijarh na svom nalogu na Instagramu.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar