“Treba da plaćamo dodatan porez kako bismo finansirali Ukrajinu”: Nemački ekonomisti predlažu

Berlin je već izdvojio osam milijardi evra za potrebe Ukrajine u okviru svog budžeta za 2024. godinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Bruno /Germany

Berlin bi trebalo više da oporezuje prihode građana kako bi mogao da finansira više oružja za Ukrajinu jer podrška Kijevu jenjava drugde na Zapadu, izjavila je predsednica Nemačkog saveta ekonomskih eksperata (GCEE) Monika Šnicer.

Ukrajinski „solidarni dodatak” koji bi se naplaćivao povrh postojećeg poreza na dohodak pomogao bi da se podmire hitne finansijske potrebe Kijeva, rekla je ona u intervjuu za „Rajniše post”, tvrdeći da „posebni uslovi zahtevaju posebne mere”.

Iako priznaje da sigurno neće biti popularne, predsednika saveta koji se kolokvijalno naziva „pet mudraca”, insistirala je da su takve mere ipak neophodne. Kako kaže, bilo bi mudrije delati sada, jer je „naša sloboda takođe u pitanju u ovom ratu”.

Svega nekoliko dana pre izjava Šnicerove nemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek najavio je da će Nemačka morati još više da izdvaja za naoružavanje Kijeva pošto podrška drugde na Zapadu jenjava.

Podsetimo, lideri EU nisu uspeli da usvoje predloženi paket finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra tokom pregovora o godišnjem budžetu bloka ranije ovog meseca, a čak ni pristalice Kijeva u Vašingtonu nisu bile u stanju da proguraju dalju finansijsku podršku kroz Kongres kojim dominiraju republikanci.

Berlin je već izdvojio osam milijardi evra za potrebe Ukrajine u okviru svog budžeta za 2024. godinu. Kancelar Olaf Šolc je prošle nedelje obećao da će Berlin i pored toga izdvojiti još novca, „baš kako smo planirali, i, iznad svega, koliko god to bilo potrebno”.

Ankete pokazuju da Šolcova vladajuća „semafor koalicija” ima rekordno niske stope podrške među građanima, a institut za istraživanje javnog mnjenja „Verian” otkrio je ranije ove nedelje da 70 odsto Nemaca sada smatra da aktuelna vlada radi „loše” ili „veoma loše”.

Slične rezultate iznedrila je i tradicionalna anketa „Nemački trend” ranije ovog meseca, gde se zaključuje da je 82 odsto Nemaca razočarano radom Šolcove vlade, prenosi RT Balkan.

 



Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar