Maloletnici dojavljivali za bombe u školama, otkriveno preko koje igrice su se dopisivali

Deca su slala da imaju razne provere znanja i na taj način izazvla paniku kod ostale dece, roditelja i građana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Dečaci stari 14 i 15 godina iz Beograda osumnjičeni su da su, putem jedne “gejming” platforme, naručivali slanje poruka preteće sadržine obrazovnim institucijama koje pohađaju na teritoriji Beograda, a kako Kurir saznaje sve je išlo preko trećeg lica iz inostransva koje im je nudilo svoje usluge na “čet” platformi igrice “Majnkraft”.

Dečaci se terete da su tako ugrozili bezbednost većeg broja dece i građana, a osumnjičeni su za krivično delo Izazivanje panike i nereda.

– Maloletnici su preko platforme za ćaskanje, dok su igrali igricu “Majnkraft” u kojoj igrači slažu blokove od kojih prave razne figure, dobili ponudu od trećeg lica koje nije državljanin Srbije da ustanovama koje pohađaju pošalje poruke preteće sadržine ukoliko imaju neki “problem” u školi, u vidu ispitivanja ili kontrolnih zadataka – objašnjava izvor Kurira.

Prema rečima našeg izvora upućenog u istragu, deca su slala da imaju razne provere znanja i na taj način izazvla paniku kod ostale dece, roditelja i građana.

– U koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektor kriminalističke policije Tuzlanskog kantona, pronašao je i identifikovao jedno maloletno lice, za koje se sumnja da je, putem iste “gejming“ platforme naručivalo slanje poruka preteće sadržine o postavljenim eksplozivnim napravama u jednoj obrazovnoj instituciji u Bosni i Hercegovini, koju pohađa. Sumnja se da su maloletnici iz Beograda, u posebno kreiranoj grupi na toj „gejming“ platformi, od maloletnih lica koja su ranije u akciji policije identifikovana kao pošiljaoci preko 80 elektronskih poruka o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Srbije i regiona, zahtevali slanje pretnji, dok su istovremeno na platformi razmenjivali iskustva o načinima zaštite anonimnosti na Internetu – navodi se u saopštenju MUP-a.

Protiv maloletnih lica podneta je krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje panike i nereda, dok će protiv roditelja osumnjičenih biti podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, piše Kurir.Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar