Izrael pojačao bombardovane Gaze, Isak Hercog odbija plan Vašingtona

Hamas tvrdi da su njihovi tuneli grašeno tako da mogu da izdrže i upumpavanje vode

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/TV Pink

Izraelski tenkovi i avioni pojačali su bombardovanje severa Pojasa Gaze, kao i Kan Junisa i Rafe na jugu te palestinske enklave, javlja Rojters, pozivajući se na izjave lokalnih stanovnika, vlasti i medija.

Četiri osobe, uključujući dvoje dece, poginule su, a nekoliko je ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u Kan Junisu rano jutros, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Zvanična palestinska novinska agencija VAFA saopštila je da su tokom noći u izraelskim vazdušnim napadima na Kan Junis i Rafu ubijene ili povređene desetine ljudi, prenosi Rojters.

Jedan od udara pogodio je stambeni blok u blizini kuvajtske bolnice u Rafi, dodala je VAFA.

Na video snimcima načinjenim rano jutros iz Izraela mogu se videti gusti, crni oblaci dima kako se dižu u vazduh iz južnog dela Pojasa Gaze.

Rojters navodi da Izrael napada duž svih 40 kilometara granice sa Pojasom Gaze, bez znakova pauze koja bi omogućila isporuku očajnički potrebnih osnovnih zaliha za preživljavanje civila, čiji su domovi uništeni.

Izrael je pokrenuo svoju vojnu kampanju u Gazi u znak odmazde zbog upada Hamasa, čiji su borci su ubili 1.200 Izraelaca i zarobili 240 talaca u prekograničnom napadu 7. oktobra.

Izraelske snage su opkolile tu enklavu i veliki deo nje opustošile, sa skoro 19.000 potvrđenih mrtvih, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima, a hiljade drugih zatrpanih pod ruševinama.

Portparol Hamasa: Tuneli u Gazi izgrađeni da mogu da izdrže upumpavanje vode

Hamas je izgradio svoje tunele u Pojasu Gaze tako da mogu da izdrže moguće pokušaje upumpavanja vode u njih, izjavio je portparol te palestinske militantne grupe Osama Hamdan. On je na konferenciji za novinare u Bejrutu, komentarišući ranije izveštaje pojedinih medija da izraelske snage razmatraju upumpavanje vode u tunele Hamasa u gazi, rekao da su tunele gradili dobro obučeni inženjeri koji su razmatrali sve moguće napade, uključujući i upumpavanje vode, prenosi CNN.

Izraelski predsednik odbija dvodržavno rešenje

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je novinskoj agenciji Asošiejted pres da nije vreme za razgovor o rešenju o dve države i izgleda da je izrazio protivljenje planu Vašingtona.

„Ono na šta želim da skrenem pažnju je da ne govorimo samo o rešenju sa dve države. Zašto? Zato što ovde postoji emocionalno poglavlje sa kojim se treba pozabaviti. Moja nacija je u žalosti. Moja nacija je u traumi“, rekao je Hercog.

Tokom izraelskog rata protiv Gaze, američki zvaničnici su naglasili da se mora uspostaviti palestinska država da bi se rešio širi sukob, ali nekoliko izraelskih zvaničnika je potpuno odbacilo tu ideju.

Ali Hercog, koga se u SAD generalno smatra umerenijim od Netanjahua i njegovih desničarskih saveznika, rekao je da Izraelci pre nego što mogu da razgovaraju o miru sa Palestincima moraju prvo da reše svoju „emocionalnu traumu“.

 Izvor: 24sedam.rs, Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar