Važno je sačuvati sećanje na Jasenovac: Sekretarka IHRA o obavezama Hrvatske i zahtevu Uneska

U IHRA su, čak, pohvalili namere Hrvatske, što ostavlja nadu da će zahtevani proces ipak biti sproveden.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Napredak u sprovođenju važnih mera u Jasenovcu ojačaće njegovu ulogu kao istinskog mesta sećanja, dijaloga i inkluzivnosti.

To, između ostalog, u ekskluzivnoj izjavi za “Večernje novosti” poručuje generalna sekretarka Međunarodne alijansa za sećanje na Holokaust (IHRA) Ketrin Mejer.

Mejerova je reagovala odgovarajući na pitanja našeg lista oko toga šta se sada očekuje od zvaničnog Zagreba u vezi sa zahtevom ove organizacije da se između ostalog Jasenovac i Bogdanovićev spomenik “Kameni cvet” upišu na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, da se izvrše potrebna iskopavanja, kao i da se ovo mesto na odgovarajući način zaštiti i predstavi.

Postavilo se pitanje da li će Hrvatska uopšte ispoštovati zahteve ove organizacije.

– Dugogodišnje iskustvo IHRA u zaštiti lokacija naučilo nas je da su, iako je svaka lokacija jedinstvena, izazovi sa kojima se suočavaju često identični – istakla je Ketrin Mejer.

Naglasila je i šta se sada očekuje od Zagreba koji predsedava IHRA od marta ove do marta sledeće godine:

– U slučaju Jasenovca, bilo je važno da Hrvatska preduzme neophodne korake kako bi unapredila kulturu sećanja kojom se sa poštovanjem čuva primereno sećanje na žrtve.

U IHRA su, čak, pohvalili namere Hrvatske, što ostavlja nadu da će zahtevani proces ipak biti sproveden.

– Sa hrvatskim akcionim planom za Spomen-područje Jasenovac to sada postaje stvarnost – zaključila je generalna sekretarka IHRA u izjavi za naš list, stavljajući tako do znanja da postoji i plan kojim bi trebalo da se sprovede u delo ono što je zahtevano.

Ostaje da se vidi da li će to zaista tako i biti.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar