Makron: Rat će trajati 10 godina

Erdogan misli slično

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printcsreen/ Emmanuel Macron

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je izraelske vlasti da „preciznije definišu” krajnje ciljeve rata sa Hamasom, jer bi navedeni cilj potpunog eliminisanja palestinske militantne grupe mogao dovesti do višegodišnjeg sukoba.

Makronova reakcija usledila je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u subotu obećao da će nastaviti sa kopnenom ofanzivom u Gazi do potpunog „uništenja Hamasa”.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama klimatske konferencije UN COP28 u Dubaiju, Makron je upitao da li “neko misli da je moguće” da se uništi Hamas.

„Ako je to cilj, rat će trajati 10 godina“, tvrdi on.

„Ne može postojati dugoročna bezbednost za Izrael u regionu, ako ta bezbednost dolazi po cenu života Palestinaca, što utiče na javno mnjenje u regionu“, nastavio je on.

Erdogan misli slično

„Zapadne zemlje koje podržavaju Izrael, posebno Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, uvek postavljaju pitanje ‘Šta ćemo da radimo u vezi sa pretnjom Hamasa?’ umesto da gledaju na rešenje dve države“, rekao je Erdogan novinarima na letu iz Dubaija, gde je prisustvovao klimatskoj konferenciji.
„Naš odgovor je: ako u centar stavimo analizu zasnovanu na rešenju dve države, pitanje Gaze i međusobne pretnje će suštinski nestati. Tako treba da se nosimo sa tim.”

„Isključivanje i uništenje Hamasa nije realan scenario“, dodao je turski lider.Izvor: Politika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar