Lavrov u Skoplje, Blinken iz Skoplja – ko je sve izbegao susret sa šefom ruske diplomatije

Prethodno je državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovao u Skoplje na neformalnu večeru uoči dvodnevnog Samita OEBS-a.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ Youtube

Uoči Samita OEBS-a neformalnoj večeri u Skoplju prisustvolali su državni sekretar SAD Entoni Blinken i šefovi diplomatija EU i Ujedinjenog Kraljevstva Žozep Borelj i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica požurili da napuste Severnu Makedoniju pre nego što u tu zemlju sleti avion sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim. Promociji bezbednosti, stabilnosti i saradnje među državama trebalo bi da budu glavne poruke dvodnevnog Samita OEBS-a koji se u četvrtak i petak održava u Skoplju.

Avion ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova sleteo je u Skoplje. Iako je Bugarska otvorila vazdušni prostor za prelet aviona, Lavrov je izbegao Bugarsku i u Severnu Makedoniju ušao preko Grčke.

Prethodno je državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovao u Skoplje na neformalnu večeru uoči dvodnevnog Samita OEBS-a.

Blinken je, međutim, Skoplje napustio odmah posle večere kako bi izbegao da u isto vreme bude u istoj zemlji sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i ministar spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Dejvid Kameron takođe su izbegli da se susretnu sa Lavrovom.

“Prisustvovaću zvaničnoj večeri, ali ću morati da se vratim brzo zbog drugih sastanaka u Briselu”, rekao je Borelj.

Borelj razume nezadovoljstvo brojnih zemalja zbog dolaska Lavrova, ali smatra da će šef ruske diplomatije dobiti jasnu poruku.

“Lavrov treba da čuje od svih zašto osuđujemo Rusiju i zašto je izolujemo. Ovo je dobra prilika da direktno od učesnika skupa čuje zašto je Rusija osuđena i izolovana, a onda može da se vrati i kaže gospodaru Kremlja da EU i OEBS ostaju ujedinjeni protiv agresivnog ponašanja Rusije”, rekao je Borelj u Skoplju.

U holu ministarskog sastanka OEBS-a u Skoplju, generalni sekretar NATO-a Stoltenberg nije želeo da komentariše pitanje da li je dobro da zemlje NATO-a učestvuju na sastanku OEBS-a u Severnoj Makedoniji zbog očekivanog prisustva šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Samit u Skoplju težak, neke zemlje otkazale učešće

Zbog dolaska šefa ruske diplomatije, učešće je već otkazao ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. Baltičke zemlje i Poljska, u znak protesta zbog prisustva Lavrova u Skoplju, nisu poslale svoje ministre spoljnih poslova, već delegacije.

Ključni događaj se očekuje u četvrtak, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenjuje da će sastanak u Skoplju biti veoma težak.

“S obzirom na težinu situacije sa kojom se suočava međunarodna zajednica, funkcionisanje ove organizacije nije lako, a s obzirom da je konsenzus način odlučivanja i da nije bilo moguće postići dogovor o zajedničkim stavovima i o najvažnijim aktuelnim pitanja, stoga je ovaj sastanak važan. Hajde da pokušamo da postignemo kompromis o budžetu i funkcionisanju cele organizacije, a da ne govorimo o tome koliko je ugrožena ta organizacija koja je nastala u vreme Hladnog rata i postojanje dva bloka za sprečavanje sukoba. Susret u Skoplju biće težak”, rekao je Ivica Dačić.

Zaharova: Sastanak sa Lavrovom zatražilo više zemalja

Više zemalja podnelo je zahtev za bilateralni sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, preneo je Rojters.

“Mogu da potvrdim da ima mnogo zahteva za bilateralne sastanke, a biće i multilateralnih sastanaka”, rekla je Zaharova novinarima.

Lavrov je, zbog evropskih sankcija, morao da zatraži dozvolu da preleti vazdušni prostor EU kako bi prisustvovao dvodnevnom sastanku OEBS-a u Skoplju.

Kada je Poljska bila domaćin godišnjeg sastanka prošle godine, nije dozvolila Lavrovu da uđe u zemlju, što je izazvalo reakciju Moskve.Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar